Maak een nieuw boekenlijstje

Dit kun je altijd nog aanpassen

Annuleer

Muziek

Filters

Filters

  • Meer Recent  
  • Meer Levertijd  

Boudewijn de Groot

Boudewijn de Groot wordt in 1944 geboren in een Japans interneringskamp te Batavia (Nederlands-Indië). Zijn moeder overlijdt daar in 1945. De rest van het gezin keert na de oorlog terug naar Nederland waar het gezin zich in 1952 vestigt in Heemstede. In de jaren zestig brak De Groot door en vormde samen met Lennaert Nijgh veertig jaar lang een beroemd schrijversduo. Begin jaren zestig maken ze samen een korte film. Als toenmalig nieuwslezer Ed Lautenslager de film in 1964 ziet is hij onder de indruk van het schrijftalent van het tweetal. Hij raad ze aan om nummers te schrijven en brengt ze in contact met platenmaatschappij Phonogram. Met het nummer Een meisje van zestien scoort Boudewijn de Groot in 1965 zijn eerste hit. Hierna volgt het protestnummer Welterusten Meneer de President (1966). In 1967 scoort de zanger zijn eerste nummer 1 hit met het nummer Het land van Maas en Waal. Begin jaren zeventig richt De Groot zicht op het produceren van muziek, en in 1973 volgt zijn album Hoe Sterk Is De Eenzame Fietser met daarop de hit Jimmy. In de jaren die volgen stort de zanger zich op tal van projecten, maar in 1983 stopt hij met optreden. In 1996 verschijnt het album Een Nieuwe Herfst met daarop de hit Avond. Dit nummer groeit uit tot een publieksfavoriet en eindigt in 2005 zelfs op de eerste plaats van de Top 2000. Op 28 november 2002 overlijdt Boudewijn’s schrijver en vriend, Lennaert Nijgh op 57-jarige leeftijd. In 2004 viert Boudewijn de Groot zijn zestigste verjaardag en zijn veertigjarige jubileum als artiest. Hij brengt een nieuw album uit, getiteld Het Eiland In De Verte, en toert door heel Nederland. Het laatste album van de zanger, Lage Landen, verscheen in 2007.

Lees meer

Guus Meeuwis

Tijdens hun studententijd richten Guus Meeuwis (Mariahout, 23 maart 1972) en zijn kompanen de band Guus Meeuwis & Vagant op, genoemd naar hun stamcafé. In 1995 scoren ze met het zelfgeschreven nummer: Het is een nacht... (levensecht) dé zomerhit van dat jaar. Het blijkt geen eendagssucces, vele hits zullen volgen: Per spoor (kedeng kedeng), Zo ver weg en Verliefd zijn. Eind 2001 wordt de band in goed overleg ontbonden en start Guus zijn solocarrière. Hierna volgen hits als Brabant en Tranen gelachen. In 2016 verschijnt het kookboek Het lekkerste van Guus en Dick, dat Meeuwis samen met sterrenchef Dick Middelweerd heeft geschreven.

Lees meer

Adele

De Engelse soul- en jazz-zangeres Adele Laurie Blue Adkins (Londen, 5 mei 1988) trad voordat ze ook maar één noot op cd uitbracht al op in de show van Jools Holland en werkte ze samen met onder andere Mark Ronson, Raul Midon en Amos Lee. In 2009 won ze 2 Grammy Awards. Na met haar eerste single Chasing Pavements in Engeland een ware hype veroorzaakt te hebben, is haar debuutalbum 19 een ijzersterk album vol soul en Britse pop. Adele zingt met een bluesy touch en legt haar ziel bloot in kwetsbare, soms heel spaarzaam geïnstrumenteerde songs.

Lees meer

Dire Straits

In 1977 ontstaat de Britse rockband Dire Straits. De band is opgericht door Mark Knopfler, zijn jongere broer David Knopfler, John Illsley en Pick Withers. De band debuteert in 1978 met het album Dire Straits en scoort in Europa en de Verenigde Staten een grote hit met Sultans of swing. In totaal verschijnen er van de Dire Straits zes studioalbums. Brothers In Arms uit 1985 is veruit het meest succesvolle album uit deze reeks. De cd staat maar liefst 269 weken in de Nederlandse album top 100 en bevat hits als Money for nothing, Brothers in arms en Walk of life.

Lees meer

U2

De succesvolle Ierse rockgroep werd in 1976 opgericht in Dublin. De band bestaat uit de leden Bono (zang), The Edge (gitarist), Adam Clayton (bassist) en Larry Mullen jr. (drums). De band leverde sinds die tijd succesvolle hits als New years day (1983), Sunday bloody Sunday (1983), The fly (1991), Beautiful day (2000), Elevation (2001), en Vertigo (2004) . De band ontving diverse prijzen, waaronder een Grammy Award voor ‘Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocal’, ‘Best Rock Song’, ‘Best Rock Album’, ‘Song Of The Year’ en ‘Album Of The Year’ en een Brit Award voor o.a.‘International Group’. De band zet zich in voor de mensenrechten en steunt goede doelen.

Lees meer