Maak een nieuw boekenlijstje

Dit kun je altijd nog aanpassen

Annuleer

Documentaire: Unesco Erfgoed - Italie & Vaticaanstad

ITALIË en VATICAANSTAD

Gesticht in de 5de eeuw en verspreid over meer dan 118 kleine eilanden, werd Venetië in de 10de eeuw een belangrijke maritieme macht. Als geheel is de stad een buitengewoon architectonisch meesterwerk waarin zelfs de kleinste gebouwen, de werken van de grootste kunstenaars ter wereld, zoals Giorgione Titian, Tintoretto en Verononese, bevatten.

Een unieke verzameling meesterwerken van kunst en architectuur kan binnen de grenzen van Vaticaanstad worden gevonden. In het centrum bevindt zich de Sint-Pietersbasiliek, met de dubbele colonnade en cirkelpiazza, begrenst door paleizen en tuinen. De basiliek, opgericht op het graf van de apostel Petrus, is het grootste godsdienstige gebouw ter wereld.

Volgens de legende was Rome, opgericht in 753 v.C., eerst het centrum van de Romeinse Republiek en werd het in de 4de eeuw de hoofdstad van de christelijke wereld. De erfgoedlijst omvat enkele belangrijke monumenten zoals, de oude stadsmuren, het Mausoleum Augustus, het Mausoleum Hadrianus, het Pantheon en de Marcus Aurelius pilaar.

Siena is de belichaming van een middeleeuwse stad. Haar inwoners verplaatsten hun rivaliteit met Florence naar het gebied van urbanisatie. Tijdens deze periode vormden Duccio, de broers Lorenzetti en Simone Martini de weg van de Italiaanse en Europese kunst. De volledige stad, het samenkomen op het meesterwerk van urbanisatie de Piazza del Campo, is bedacht als kunstwerk dat in het omringende landschap wordt opgenomen.

Toen de Vesuvius in 79 n.C. uitbarstte overspoelde de lava de twee Romeinse steden Pompei en Herculaneum, evenals de vele rijke villa's in het gebied. Halverwege 18de eeuw zijn deze aan het licht gebracht en voor het publiek toegankelijk gemaakt. De uitgestrektheid van Pompei staat in contrast met het compacte en beter bewaarde vakantieoord Herculaneum.

De muurschilderingen van de Villa Oplontis geven een levendige indruk van de levensstijl van de gegoede Romeinse burgerij. Ferrara, dat rond een meer bij de rivier de Po ontstond, werd een intellectueel en artistiek centrum, dat de grootste stromingen van de Italiaanse Renaissance in de 15de en 16de eeuw aantrok.

Della Francesca van Piero, Jacopo Bellini en Mantegna verfraaiden de paleizen van het Huis van Este. Het humanistische concept van de ideale stad kwam tot leven in de wijken die, na 1492 door Biagio Rossetti, volgens de nieuwe principes van perspectief werden gebouwd. De voltooiing van dit project kenmerkte de geboorte van moderne stads planning en haar verdere ontwikkeling.

De grote architect Andrea Palladio (1508-1580) creëerde niet alleen het beeld van Vicenza, maar ook de zomervilla's voor aristocraten en huizen van waaruit zij hun landgoederen leidden, verspreid door het Veneto gebied. Zoals met zijn stedelijke gebouwen, hadden deze landhuizen een beslissende invloed op de ontwikkeling van de architectuur.

De plaats, de wiskundige en astronomische precisie van zijn lay-out en zijn perfecte vorm, wijst op de symbolische ambitie die Keizer Frederik II inspireerde toen hij Castel del Monte in de 13de eeuw ontwierp. Met een uniek stuk van middeleeuwse militaire architectuur is Castel del Monte een volledig succesvolle mix van klassieke antiquiteit, met Islamitische en gotisch Europese invloeden.

Pisa, liggend in een grote groene uitgestrektheid, huisvest Piazza del Duomo en een groep wereldberoemde monumenten. Deze vier meesterwerken van middeleeuwse architectuur - de kathedraal, de kapel, de klokkentoren (de "Leunende Toren") en de begraafplaats hadden van de 11de tot de 14de eeuw grote invloed op de monumentale kunst in Italie.
We geven korting vanaf je 4e boek in 12 maanden. Zonder gedoe.  Lees meer.
Prijs14,99
We geven korting vanaf je 4e boek in 12 maanden. Zonder gedoe.  Lees meer.
Prijs14,99

Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende dag in huis

Gemiddelde beoordeling

 • 0 sterren

Wat vond jij van dit product?

Hoeveel sterren geef je?

Geef je uitgebreide beoordeling en maak kans op een fantastisch boekenpakket met 3 titels uit de Bestseller top 100.

 1. Geef je mening in je eigen woorden, dat is veel leuker om te lezen.
 2. Prijzen kun je beter niet noemen. Die veranderen nog wel eens.
 3. Noem geen persoonlijke informatie over jezelf of anderen, je beoordeling is door iedereen te zien.
 4. Links naar andere leestips? Ja graag! Informatie over andere bedrijven of websites, nee dankje.
 5. Tot slot: blijf netjes, want ongepaste taal kunnen we natuurlijk niet plaatsen.
 

Voorbeeld beoordeling:

Nog even geduld, je beoordeling komt meestal binnen een dag online!

 • EAN : 8717377003160
 • Taal : Nederlands
 • Ondertiteling : Nederlands
 • Uitvoering : DVD
 • Speelduur : 114
 • Verschijningsdatum : 14-03-2008
 • Schermformaat : 16:9
 • Geluidsformaat : Dolby Digital 2.0
 • Leeftijdsindicatie : Alle Leeftijden
 • Afmetingen : 191 x 135 x 16 mm.
 • Gewicht : 99 gr.
 • Regio : 0
    0 (Regiovrij)
  1 (VS; Canada)
  2 (Europa; Midden Oosten; Japan; Zuid Afrika)
  3 (Zuidoost Azië; Zuid-Korea; Taiwan; Hong Kong)
  4 (Australië; Nieuw-Zeeland; Zuid Amerika)
  5 (Ex-USSR; Indiaas subcontinent; Afrika)
  6 (China)