Profiel

Paul de Leeuw

Paul de Leeuw

Paul groeide op in Rotterdam en later in Lekkerkerk. Hij voltooide de Mavo en Havo op de Krimpenerwaard in Krimpen aan den IJssel en volgde de lerarenopleiding in Delft. Daar besloot hij dat hij zijn onmiskenbare artistieke talenten wilde ontwikkelen. Hij meldde zich aan bij de Toneelacademie Maastricht, maar kwam niet door de selectie.

Het grote publiek maakte pas goed kennis met Paul toen hij in de zomer van 1987 als gastpresentator optrad in het toen erg populaire programma Sterrenslag van de AVRO. In 1990 kreeg Paul zijn eigen televisieprogramma bij de VARA, ‘De Schreeuw van de Leeuw’.

In 1991 bracht Paul Voor U Majesteit uit. Hierop staat onder meer het nummer Vlieg met me mee, dat een grote hit werd. Zijn grootste hit, Ik wil niet dat je liegt, stond in 1994 negen weken op nummer één in de Mega Top 50. Het was de op één na bestverkochte single dat jaar. In de jaren die volgden bracht Paul verschillende cd’s uit. In 1997 waren er al meer dan 1 miljoen cd’s van hem in Nederland verkocht.

In 2008 won ‘Mooi! Weer de Leeuw’ de Gouden Televizierring. Dat jaar vierde Paul ook zijn 25-jarige professionele carrière met een legendarische, twaalf uur durende marathonuitzending van ‘Mooi! Weer de Leeuw’.

Paul is een groot liefhebber van het Eurovisie Songfestival. Hij presenteerde het Nationaal Songfestival sinds 1993 in totaal acht keer, in 1998 en 1999 samen met Linda de Mol. In andere jaren werkte hij onder meer mee als commentator tijdens het internationale festival.

Paul de Leeuw ontving veel onderscheidingen, waaronder tweemaal de zilveren Nipkowschijf, een bronzen Roos van Montreux, een Gouden Harp, een Rembrandt, Gouden Beelden, Edisons, Televiziersterren. In 2007 werd hij koninklijk onderscheiden. Paul is Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
  • Naam
  • Paul de Leeuw 
  • Genres
  • Literatuur, Kinderboeken, Kookboeken, Kunst & cultuur, School & studieboeken 
  • Uitgeverij
  • Carrera Culinair