Profiel

ozcan_akyol

ozcan_akyol

Özcan Akyol (Deventer, 1984) is een Nederlandse schrijver en columnist. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste literaire schrijvers van zijn generatie.

Hij volgde een mavo-opleiding en studeerde later Journalistiek en Nederlands. Met de laatste studie is hij echter direct gestopt toen hij twee contracten bij zijn huidige uitgeverij kreeg. Naast zijn literaire werk is hij vaste columnist van De Nieuws BV (Radio 1), Nieuwe Revu, 90 Minutes en Dagblad de Stentor. Daarnaast publiceert hij van tijd tot tijd in in Hard gras, NRC Handelsblad en de Vara Gids.

Eind oktober 2012 verscheen zijn debuut Eus bij Uitgeverij Prometheus. .

Het boek is een semi-autobiografische schelmenroman die meteen na publicatie voor een hoop beroering zorgde. Tijdens een optreden bij De Wereld Draait Door rekende de auteur af met het gilde der allochtonenschrijvers, dat volgens hem vooral bestaat uit poseurs, loopjongens en mensen zonder echt verhaal. Hij verweet zijn collega’s herhaling in hun werk en wilde absoluut niet tot deze categorie worden gerekend – ondanks zijn Turkse achtergrond. Eus werd direct een succes; in een week tijd verkocht de uitgever meer dan 10.000 exemplaren, nam Eyeworks de filmrechten over en de auteur mocht bij diverse televisieprogramma’s aanschuiven voor zijn visie op de actualiteit. Ondertussen zijn er meer dan 30.000 exemplaren verkocht. .

In maart 2014, vlak voor het WK, verscheen het boekje: ‘Hé scheids, jij hebt thuis zeker niks te vertellen?!’, een voetbalbundel die hij samen met Du Blanqe Bogarde schreef. Voor dit boek verzamelden de auteurs platgetrapte grappen, humoristische dialogen en volstrekt onlogische taaltwisten op en rond het voetbalveld. Het is een vermakelijke maar ook verontrustende bloemlezing die bij insiders een hoop herkenning oproept. Voor mensen buiten de voetballerij biedt de bundel een ongemakkelijk inkijkje in deze veelbesproken machowereld. .

In 2016 verschijnt Turis, een beklemmende, indringende en bij vlagen bijzonder geestige roman, die de lezer meesleurt in een onbekende wereld waarin absurdisme en ontroering elkaar moeiteloos afwisselen.
  • Naam
  • ozcan_akyol 
  •