Profiel

Maria Sibylla Merian

Maria Sibylla Merian

Maria Sibylla Merian (1647 – 1717), geboren in Frankfurt, was een zeer ondernemende en zelfstandige vrouw. In 1699 reisde ze samen met haar dochter naar Suriname om daar onderzoek te doen naar de voortplanting en de ontwikkeling van insecten. Tegenwoordig wordt zij beschouwd als een zeer begenadigd kunstenaar, maar ook als een uitzonderlijk empirisch wetenschapper, die als een van de eersten het gangbare idee van de spontane generatie van insecten uit modder naar het rijk der fabelen verwees.

Na haar huwelijk verhuisde Maria Sybilla naar Neurenberg, waar ze aquarellen maakt, vooral van bloemen. Op de planten vond ze rupsen die ze met meer en minder succes probeerde te laten verpoppen en ontpoppen tot vlinder. Ze beschreef wat ze zag en was in staat om die waarneming in steeds mooiere composities weer te geven. Haar aquarellen werden gebundeld tot het uit drie delen bestaande Neues Blumenbuch, waarvan het eerste deel in 1675 door haar man werd uitgegeven. Op veel van de bloemen waren al insecten te zien. Maar vier jaar later publiceerde ze een boek over het onderwerp dat haar levenswerk zou worden: Der Raupen wunderbare Verwandelung.

In 1691 verhuist ze naar Amsterdam, waar ze in de Vijzelstraat haar eerste atelier begint. Uit deze periode zijn aquarellen van haar hand en van die van haar dochters overgeleverd. In Amsterdam bezocht zij verschillende rariteitenkabinetten met bijzondere vlinders en andere dieren die door opvarenden van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC) naar de Republiek waren gebracht. Gedreven door de wens deze schepselen in leven te bestuderen, vertrok ze in 1699 naar Suriname. Daar werd ze ziek en in juni 1701 keerde ze met stapels gekleurde schetsen, opgezette vlinders en levende rupsen terug in Amsterdam. Daar werkte ze alles uit tot een boek over de Surinaamse insecten. In de eerste maanden van 1705 werd het boek daadwerkelijk gepubliceerd: Metamorphosis insectorum Surinamensium. Hoewel Merian en haar werk bekend waren, zijn in openbare collecties wereldwijd niet meer dan 60 exemplaren van de eerste editie uit 1705 te vinden.

Maria Sibylla overleed op 13 januari 1717.
In 2017 is het driehonderd jaar geleden dat Maria Sibylla Merian overleed. Ter gelegenheid daarvan vinden tal van activiteiten plaats zoals een wetenschappelijk congres en lezingen over deze bijzondere vrouw. Tegelijkertijd heeft uitgeverij Lannoo besloten een facsimile uit te brengen van het exemplaar van de eerste druk uit 1705 uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek (Den Haag), in samenwerking met deze bibliotheek, zodat de moderne lezer ook zelf kan vaststellen hoe gedetailleerd en kleurrijk de insecten en vruchten zijn afgebeeld.
  • Naam
  • Maria Sibylla Merian 
  • Genres
  • Reizen & vrije tijd, Hobbyboeken, Huis, tuin & dier 
  • Uitgeverij
  • Lannoo