Profiel

Joris Luyendijk

Joris Luyendijk

Joris Luyendijk (1971) studeerde Arabisch, antropologie en geschiedenis. In 1998 verscheen zijn debuut Een goede man slaat soms zijn vrouw. In 2001 volgde Een tipje van de sluier, dat genomineerd werd voor de Prix des Ambassadeurs. Luyendijk woonde achtereenvolgens in Caïro, Beiroet en bezet Oost-Jeruzalem, waar hij werkte voor de Volkskrant, NRC Handelsblad, het Radio 1 Journaal en het NOS Journaal.

In april 2002 werd Luyendijk bekroond met het Gouden Pennetje, de aanmoedigingsprijs voor jonge journalisten van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren. De jury schreef: ‘(Luyendijk) denkt, zoekt en schrijft met de onbevangenheid van iemand die nog geen kant heeft gekozen in een uitzichtloos conflict.’ Van zijn derde boek Het zijn net mensen (2006) zijn inmiddels 250.000 exemplaren verkocht en hiervoor ontving hij de NS publieksprijs 2007, de Dick Scherpenzeelprijs 2007 en de Assises du Journalisme Literary Prize 2010. Joris Luyendijk presenteerde twee seizoenen de tv-programma’s Zomergasten en Wintergasten (VPRO).
In april 2009 riep hij zichzelf uit tot correspondent duurzaamheid, elektrische auto's en nieuwe journalistiek. Deze rubriek verscheen iedere week in NRC Weekblad. In de eerste helft van 2010 bekleedde Joris Luyendijk als bijzonder hoogleraar de Leonardo Leerstoel aan de Universiteit van Tilburg. Eind 2010 verscheen zijn veelbesproken Je hebt het niet van mij maar...
Sinds mei 2011 houdt Joris Luyendijk voor de Britse krant The Guardian het financiële district van Londen onder een antropologische loep.
  • Naam
  • Joris Luyendijk 
  • Genres
  • Literatuur, Cadeauboeken, Geschiedenis & politiek, Reizen & vrije tijd, Spiritualiteit, Managementboeken, Religie, School & studieboeken 
  • Uitgeverij
  • Atlas Contact, Podium B.V. Uitgeverij, Dwarsligger