Profiel

John Marsden

John Marsden

John Marsden is in 1950 geboren in Melbourne, Australië. Na de middelbare school ging hij naar de kunstacademie en studeerde hij rechten. Die studie brak hij af. Vervolgens was hij werkzaam in uiteenlopende beroepen als lijkschouwer, medewerker in een circus of als huismeester. Verder heeft hij een aantal jaren les gegeven op een middelbare school in Victoria en in New South Wales.

Nu is hij schrijver en woont in een oud huisje op het platteland van de provincie Victoria. Hij beschrijft zijn woonplaats als 'het kleinste stadje van Australië; een kerk, een begraafplaats en een paar huizen'. Hij houdt van werken in zijn wilde tuin, van zwemmen in de beek en van wandelen in de heuvels met zijn hond.

'Betrouwbaarheid' en 'werkelijkheid' zijn de kenmerken van zijn werk. Hij wordt zeer geprezen voor zijn manier van schrijven over jonge mensen. Hij schrijft zoals zij ook werkelijk zijn.

John Marsden heeft verschillende onderscheidingen ontvangen, waaronder de CBC - Australian Children's Book of the Year Award - in 1988.
Zijn zesde roman Letters from the inside (Lieve Tracey... Lieve Mandy...) is in 1992 voorgedragen voor de CBC. In Nederland ontving dit boek een Vlag en Wimpel van de Griffeljury in 1995.

John Marsden is internationaal vooral doorgebroken met het boek Tomorrow when the war began (Morgen toen de oorlog begon). Morgen toen de oorlog begon is het eerste deel van een zevendelige serie over een groep jongeren die onverwachts in een oorlogssituatie terechtkomt. Ze gaan in het verzet en de guerrilla die ze moeten voeren, wordt steeds grimmiger.
  • Naam
  • John Marsden 
  • Genres
  • Kinderboeken 
  • Uitgeverij
  • Uitgeverij Inzicht