Profiel

jasper_mikkers

jasper_mikkers

Jasper Mikkers werd in 1948 geboren in Oerle, gemeente Veldhoven.
Hij deed het gymnasium, studeerde enkele jaren rechten en Nederlands. Onder het Slavisch klinkende pseudoniem Tymen Trolsky liet hij halverwege de jaren zeventig twee romans en vier dichtbundels verschijnen. Omdat niet bekend was wie achter het pseudoniem schuilging, gisten diverse critici naar zijn identiteit. Trolsky’s werk werd achtereenvolgens toegeschreven aan Willem Frederik Hermans, Gerrit Komrij, Martin Ros en Theo Sontrop. Een interview in NRC Handelsblad in 1976 maakt een einde aan deze meest geruchtmakend mystificatie uit de Nederlandse literatuur.
Na zijn studie Nederlands was Jasper Mikkers werkzaam als leraar Nederlands. Met enige regelmaat maakte hij reizen, onder andere door Indonesië, Zuid-Amerika, Australië en Afrika. In die jaren, de jaren tachtig, schreef hij wel, maar publiceerde nauwelijks.
Pas in 1990 verscheen er weer nieuw werk van zijn hand, een reisroman, dit keer onder eigen naam. In literaire tijdschriften verscheen poëzie onder het pseudoniem Artur Raven.
Vanaf begin jaren negentig ook werkt Jasper Mikkers aan een cyclus van roman, novellen en korte verhalen. Drie delen verschenen.
Behalve leraar was Jasper Mikkers zeven jaar lang, van 1998 tot 2005, redacteur van het cultuurhistorische tv-programma De Wandeling van Omroep Brabant.

Andere gegevens en – gedeeltelijk ongepubliceerde - teksten zijn te vinden op www.trolsky.nl en http://www.cubra.nl/jaspermikkers/welcome.htm .
  • Naam
  • jasper_mikkers 
  •