Profiel

Jan van Loy

Jan van Loy

Jan Van Loy (1964) woont en werkt in Antwerpen. Hij won met zijn verhaal ‘De hel van Jan Foster’ de Nieuw Prozaprijs 2001. In 2004 verscheen Bankvlees, dat werd bekroond met de Vlaamse Debuutprijs. Alfa Amerika stond op de shortlist van de Gouden Uil 2006, De heining op de shortlist van de Gouden Uil 2009.

Jan Van Loy is al zijn hele leven gefascineerd door Hollywood. Voor zijn nieuwste roman, Ik, Hollywood, deed hij meer dan tien jaar research. Ter plaatse, in honderden boeken en meer dan duizend films. Ik, Hollywood staat op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2012. De jury spreekt van ‘een puntgave roman’, met een hoofdpersoon ‘die blijft fascineren’.
Uit het juryrapport:
‘Van Loy heeft een geweldige prestatie geleverd. Hij heeft een ontstellende hoeveelheid documentair materiaal verwerkt tot een vertelling, die tot op de laatste pagina sprankelt en nooit geconstrueerd overkomt. Van Loy kent het geheim van de pakkende oneliner en de ritmiek van een natuurlijke dialoog. Hij heeft met Louie Peters een hoofdpersoon geschapen die even komisch als ontroerend is. […] Van Loy laat op overtuigende wijze zien dat hij de literaire kracht van de roman optimaal weet te benutten.’
  • Naam
  • Jan van Loy 
  • Genres
  • Literatuur 
  • Uitgeverij