Profiel

Jackie Collins

Jackie Collins

In memoriam Jackie Collins (1937 – 2015)Jacqueline Jill ("Jackie") Collins (Londen, 4 oktober 1937[1] – Beverly Hills, 19 september 2015[2]) was een Brits romanschrijfster. Ze was de jongere zuster van actrice Joan Collins. Haar bijnaam ‘Koningin van de chicklits avant la lettre’ droeg zij met verve. De Britse schrijfster van Hollywood glamour boeken als ‘The world is full of married men’, The stud’ en ‘Lucky’ uit de succesvolle Santangelo-reeks is op 77-jarige leeftijd in Los Angeles overleden. Jackie schreef in haar leven 33 bestsellers.

Haar eerste boek ‘De wereld is vol getrouwde mannen’ verscheen in 1968. In haar boeken beschrijft zij het leven van beroemde personages uit het glamoureuze en tot de verbeelding sprekende Hollywood. Als kind was zij al vertrouwd met de showbizzwereld want haar vader was theateragent van onder andere Shirley Bassey, The Beatles en Tom Jones. Op jonge leeftijd verzon Jackie al verhaaltjes en hield ze een dagboek bij. Eerst had zij plannen om actrice te worden, - net als haar oudere zus Joan Collins, bekend van de in jaren 1980 populaire Amerikaanse soap Dynastie – maar uiteindelijk koos ze voor het schrijverschap. Internationaal brak ze echt door met ‘Hollywood wives’ (vertaald in het Nederlands als ‘Vrouwen van Hollywood’). Over haar hele carrière verkocht Collins wereldwijd meer dan 500 miljoen boeken. Haar werk werd in ongeveer veertig landen uitgegeven.

Acht van haar boeken werden verfilmd, als mini-serie of als film. Zo ook ‘Hollywood Wives’, waarin onder andere Anthony Hopkins en Candice Bergen speelden. Eind jaren negentig had Jackie Collins een eigen programma op de Amerikaanse televisie, m.n. ‘Jackie Collins Hollywood’ waarin ze acteurs en actrices en andere beroemdheden interviewde, precies het soort mensen dat zij in haar boeken beschreef.

Een gelouterde uitspraak van de ‘Koningin van de chicklits avant la lettre’: ‘Iedereen sterft en iedereen betaalt belasting. Dood & belasting, beiden onvermijdelijk. Daarom weiger ik te treuren om mensen.’
  • Naam
  • Jackie Collins 
  • Genres
  • Romans, Kinderboeken 
  • Uitgeverij
  • Boekerij, Act On Virtues