Profiel

Gert de Mangeleer

Gert de Mangeleer

Gert de Mangeleer (Dendermonde, 22 juli 1977) is een Belgische kok en mede-eigenaar van een restaurant met drie Michelinsterren; hij baat samen met Joachim Boudens het restaurant Hertog Jan uit.

Na zijn humaniora, volgde De Mangeleer een horecaopleiding. Hij volgde de tso–kwalificatie hotel-restaurant in Ter Groene Poorte te Brugge. Na zijn opleiding werkte hij vier jaar lang bij chef Danny Horseele van 't Molentje, in Zeebrugge. Daar leerde hij het vak en groeide er een band met sommelier Joachim Boudens, verkozen tot beste sommelier van België in 2005 en 2011.

Samen besloten ze hun energie in Hertog Jan te steken, een populaire wijnbrasserie die ze overnamen van Guido Francque in juli 2005. Amper anderhalf jaar later, in 2007 werden ze bekroond met een eerste Michelinster. In de Michelingids 2010 kwam daar een tweede ster bij. In 2012 volgde dan de absolute bekroning voor Hertog Jan met een derde Michelinster. In de GaultMillau-gids behalen zij sinds 2013 18,5 op 20.

In 2012 kondigde het duo de aankoop aan van een oude hoeve in Zedelgem bestemd voor renovatie en uitbreiding, om er vanaf 2014 hun Hertog Jan in onder te brengen. Het oude Hertog Jan-pand bleef hun eigendom en heropende in juli 2014 als L.E.S.S (Love. Eat. Share. Smile.), een origineel en hip Iberisch getint brasserieconcept. Tussendoor openden ze van maart tot mei 2014 een blitse pop-up bistro-met-bar 'Yellow' in het prachtig gerestaureerde Huis de Marenzi aan de Brugse Vismarkt. Op puur culinaire vlak was dit echter geen onverdeeld succes. In 2016 bracht hij zijn boek Unplugged uit waar hij de pieken van internationale keukens toont.
  • Naam
  • Gert de Mangeleer 
  • Genres
  • Kookboeken 
  • Uitgeverij
  • Luster Uitgeverij