Profiel

The Black Eyed Peas

The Black Eyed Peas

The Black Eyed Peas werden in 1992 opgericht als Atban Klann door will.i.am, Apl.de.ap en Dante Santiago, onder welke naam ze een contract kregen bij Ruthless Records van Eazy-E. Maar omdat hun teksten te positief en vredelievend waren voor het label werd er nooit een album uitgebracht.

Nadat Eazy-E stierf aan aids in 1995 werd de groepsnaam veranderd in The Black Eyed Peas. Dante Santiago werd vervangen door Taboo, en hun debuutalbum Behind the Front (1998) ontving goede kritieken. Hierna brachten zij in 2000 het album Bridging the Gap uit. De doorbraak kwam met Elephunk, hun derde album, dat werd uitgebracht in 2003. Op dit album hadden ze een nieuwe zangeres, Stacy "Fergie", die voorheen optrad bij Kids Incorporated en ook lid was van teenerband Wild Orchid. Zij verving de achtergrondzangeres Kim Hill, die de band in 2000 verliet.

Van het album Elephunk verscheen het anti-oorlogslied Where is the love?, dat hun eerste grote hit werd in veel landen. De band had meer succes in Europa dan in hun thuisland. Gedurende hun tournee in Azië in 2004 werd het levensverhaal van Apl.de.ap verteld in een wekelijkse Filipijns televisieserie onder de naam Maalaala Mo Kaya (Will You Remember). Hierin werd verteld over zijn kindertijd in Pampanga, een plaats in de Filipijnen, voordat hij op 14-jarige leeftijd zijn familie verliet om naar de Verenigde Staten te gaan om daar een betere toekomst te kunnen krijgen. Het refrein in The Apl Song is geschreven in Tagalog, de officiële taal in de Filipijnen. Het nummer vertelt het levensverhaal van Tagoo.

De single >i>Let's get retarded werd herschreven tot Let's get it started voor de promotievideo van de NBA (basketbal) finale. De nieuwe tekst van het nummer paste beter bij basketbal, in tegenstelling tot de originele tekst die ging over feesten en dronken worden.

Begin augustus 2004 vloog hun opnamestudio in Los Angeles in brand, waarbij nog net de harde schijf met hun nieuwe muziek gered kon worden. De release van hun vierde album Monkey Business werd hierdoor uitgesteld, en het verscheen alsnog op 7 juni 2005. De eerste single van dit album Don't phunk with my heart bereikte zowel in Amerika als in andere landen hoge plaatsen. Sommige radiostations die het nummer te obsceen vinden, kunnen een alternatieve versie spelen, Don't mess with my heart.

Op 9 juni 2009 werd hun nieuwe album The E.N.D. uitgebracht. Het album kwam op nummer één in Amerikaanse Billboard 200 en behaalde de top 10 in Nederlandse Album Top 100. Als eerste single komt het nummer Boom boom pow uit. Dit nummer stond elf weken op rij op de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100. De tweede single werd I gotta feeling die voor 14 weken op nummer een stond in de Amerikaanse Billboard Hot 100, als opvolger van Boom boom pow.

Op 19 mei 2010 stonden ze met hun The E.N.D. World Tour in het Sportpaleis van Antwerpen. Dat was hun enige concert in de hele Benelux. Alle tickets waren in amper 5 minuten de deur uit.

Na het nummer I gotta feeling zijn er nog 3 singles uit gekomen van het album The END , dit zijn Meet me halfway , Rock that body en Imma be.

Eind 2010 brachten de Peas alweer een nieuw album uit: The beginning. De eerste single van het album; The Time was een dikke hit. Net zoals de daarop volgende singles: Just can't get enough en Don't stop the party. Whenever had minder succes.

Tijdens een concert in 2011 in Engeland, maakte de groep bekend dat het even een pauze inlast (net zoals het deed in de tijd tussen het album Monkey Business en The E.N.D.) Vooral Will.I.Am en Fergie willen hun solocarrière verder uitbouwen.

Bron: Wikipedia
  • Naam
  • The Black Eyed Peas 
  •