Profiel

Martin Hurkens

Martin Hurkens

Martin Hurkens, tenorsolist, werd op zeer jonge leeftijd al ontdekt. Als 7-jarig jongetje deed hij auditie voor het jongerenkoor in zijn geboortedorp Schinveld. De toenmalige dirigent Jan Diederen was gecharmeerd van zijn zangkwaliteiten en bombardeerde hem tot solist. In de daarop volgende jaren bracht hij in alle kerken in Limburg het prachtige Ave Maria van Schubert ten gehore. Zelfs naar school gaan mocht hier af en toe voor wijken.

Op zijn dertiende ging Martin naar de muziekschool in Brunssum waar hij zang en pianolessen volgde. Vanwege subsidieproblemen kwam aan zijn droom om zanger te worden abrupt een einde en moest hij de muziekschool verlaten. Na het verwerken van deze teleurstelling is Martin een andere weg ingeslagen en heeft hij carrière gemaakt bij Erkens Bakkerijen in Brunssum. Muziek was slechts een hobby en zingen deed hij alleen nog in de badkamer of samen met zijn 2 dochters.

In 1988 verhuisde hij terug naar Schinveld en hier bleek men Martin en zijn stem niet te zijn vergeten. Zangvereniging Oranje o.l.v. dirigent Pierre Gerrits haalde hem over om weer te gaan zingen. Ton Kropivsek nam na enkele jaren het roer over en was eveneens onder de indruk van Martin’s zangtalent. Door Ton en Zangvereniging Oranje ontdekte Martin de liefde voor muziek en zingen weer en realiseerde hij zich wat hij al die tijd had gemist.

In de jaren die volgenden zong Martin in diverse koren waaronder Oranje en The Anthony Singers, en heeft hij vele solo’s vertolkt. In 2004 werd Oranje Nederlands Kampioen, en The Anthony Singers sleepte tijdens het Wereld Muziek Concours (WMC) in 2005 samen met fanfare Eensgezindheid Maasbracht o.l.v. Pierre Knoops zelfs de wereldtitel binnen. Na een vraag van een collega of Martin zijn huwelijksmis muzikaal wilde opluisteren, is ook de interesse voor het repertoire van Andrea Bocelli en klassieke zang in het algemeen ontstaan.

In 2010 trokken Martin’s vrouw en dochters de stoute schoenen en gaven hem zonder medeweten op voor het televisieprogramma Holland’s Got Talent. Tijdens de auditie voor HGT vertolkte Martin het prachtige Nessun Dorma en stal hiermee de harten van het Nederlandse publiek en de strenge doch rechtvaardige jury. Na de spetterende vertolking van Üna Fortiva Lagrima wist hij tijdens de finale de meeste stemmen binnen te slepen en won Holland’s Got Talent 2010!

In oktober 2010 heeft Martin een platendeal getekend bij NRGY Music, waar ook artiesten als Gerard Joling, Sieneke en Mooi Wark onder contract staan. Op 19 november 2010 verscheen zijn debuutalbum Sognare, hetgeen dromen betekent. Het album is geproduceerd door Guido’s Orchestra o.l.v. Guido Dieteren, en naast prachtige aria’s staan er ook enkele duetten met op sopraansoliste Wendy Kokkelkoren. Met zijn betoverende stemgeluid brengt Martin klassieke muziek toegankelijk voor iedereen.
  • Naam
  • Martin Hurkens 
  •