Profiel

Arthur Conley

Arthur Conley

Arthur Conley was een Amerikaanse soulzanger die in 1967 een Top 10-hit scoort met Sweet soul music. Ook Funky street en People sure act funny halen de Nederlandse Top 40.

Conley wordt op 4 januari 1946 geboren in Georgia. In zijn geboortestreek wordt Conley bewonderd omdat zijn stem als twee druppels water lijkt op die van Sam Cooke. Hij krijgt er de bijnaam Sam Cooke junior door. De moord op Cooke betekent voor Conley de start van een solocarrière. Een promotor brengt hem in contact met Otis Redding en die neemt Conley op sleeptouw. Redding herschrijft een oud gospelnummer van Sam Cooke en 'Sweet Soul Music' is geboren. Het nummer wordt wereldwijd een enorme hit.

Als Redding in 1967 omkomt bij een vliegtuigcrash, kan Conley dit niet verwerken. Hij ontvlucht de soulwereld en vindt uiteindelijk rust in de Nederlandse Achterhoek. Hij is er actief als begeleider van soulbandjes. Ook ontwerpt hij er stoelen en tapijten. Arthur Conley (57) overlijdt op 17 november 2003 in zijn woning in Ruurlo, aan de gevolgen van kanker.

Tijdens zijn carrière heeft Arthur Conley vier albums uit uitgebracht, waaronder Soulin uit 1988. Conleys albums gelden inmiddels als legendarisch.
  • Naam
  • Arthur Conley 
  •