Profiel

Rijk de Gooyer

Rijk de Gooyer

Rijk de Gooyer (Utrecht, 17 december 1925 - Amsterdam, 2 november 2011) was een van Nederlands’ grootste acteurs en komieken. Samen met Johnny Kraaykamp maakte hij furore in de theaters en op tv.

De Gooyer werd geboren in een gereformeerd bakkersgezin op 17 december 1925 te Utrecht. Deels gedreven door de vrees dat hij zijn HBS-B-diploma niet zou gaan halen en daarmee zijn vader zou teleurstellen, zwom hij aan het einde van de Tweede Wereldoorlog samen met een vriend de Waal over naar het bevrijde zuiden van Nederland. Hier sloot hij zich aan bij het bevrijdingsleger, waar hij uiteindelijk werd opgeleid tot tolk. In die hoedanigheid was hij getuige van de bevrijding van Bergen-Belsen en bij de arrestatie van verschillende nazi-kopstukken. Via zijn baan als leerling-verslaggever bij de NCRV werd hij al snel bekend als komiek en hoorspelacteur. In 1952 ontmoette hij Johnny Kraaijkamp. Ze deelden een voorkeur voor practical jokes. De twee besloten samen te gaan optreden en maakten naam in het schnabbelcircuit als Johnny en Rijk. Als filmacteur speelde De Gooyer in diverse speelfilms zoals De Inbreker, Soldaat van Oranje, De Avonden, Hoogste Tijd en Madelief, krassen in het tafelblad. Naast films speelde De Gooyer in de televisiesere De Brekers en In voor- en tegenspoed. In 1964 had hij een hit met het lied Brief uit La Courtine.Voor zijn acteerprestaties werd De Gooyer drie keer onderscheiden met een Gouden Kalf. De eerste, in 1982 voor zijn hele oeuvre, weigert hij. Zijn tweede (Hoogste tijd, 1995) wierp hij onderweg terug naar huis uit het raam van de taxi in het gelijknamige televisieprogramma van Maarten Spanjer, omdat hij naar eigen zeggen de uitreiking een slappe imitatie van een Oscar-uitreiking vindt. De derde, in 1999 voor Madelief: Krassen in het tafelblad, accepteert hij.De laatste jaren woonde De Gooyer in de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt met zijn vriendin Nel. Vanwege een kwakkelende gezondheid was zijn carrière sinds mei 2005 op een laag pitje komen te staan.

Op 2 november 2011 overleed Rijk de Gooyer aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Rijk de Gooyer is 85 jaar geworden. Bron: Wikipedia.
  • Naam
  • Rijk de Gooyer 
  • Genres
  • Kinderboeken 
  • Uitgeverij
  • Kaschogo