Profiel

Marieke van der Pol

Marieke van der Pol

In 1979 afgestudeerd aan de Amsterdamse toneelschool. Vijftien jaar toneelgespeeld, van Shakespeare tot Harold Pinter, zowel bij het gesubsidieerde toneel als in vrije producties. Bij het grote publiek kreeg zij vooral bekendheid door haar rol van moeder Simone in de populaire televisieserie Oppassen!!!
In 1992 volgde ze een parttime opleiding dramaschrijven voor film en televisie aan de Media Academie in Hilversum. Haar eerste opdracht als scenarist was een aflevering van 12 steden, 13 ongelukken. Daarna volgden al snel meer opdrachten. Samen met Barbara Jurgens heeft zij de jeugdserie Fort Alpha bedacht en de eerste zeven afleveringen geschreven. De serie werd genomineerd voor de Nipkovschijf.
In 1999 stopte zij met acteren. Ze schreef afleveringen voor televisieseries, o.a. Baantjes, Spangen, Wet & waan. Eén van haar afleveringen voor Wet & waan, ‘Woondroom', werd genomineerd voor het Gouden Kalf best televisiedrama 2001.

Zij maakte voor IdtV-Film een succesvolle filmbewerking van het boek De Tweeling van Tessa de Loo. Haar scenario van De Tweeling kreeg een Gouden Kalf nominatie in 2003. De film, geregisseerd door Ben Sombogaart, won dat jaar het Gouden Kalf Beste Film. Ook kreeg De Tweeling een Oscar nominatie voor Best Foreign Language Film, in 2004. De Tweeling trok 800.000 bezoekers.

Voor IdtV-Film schreef zij het filmscenario Bride flight. De film is in oktober 2008 in première gegaan. Opnieuw regie van Ben Somboogaart.
Over hetzelfde gegeven schreef zij haar eerste roman, Bruidsvlucht, uitgegeven door De Arbeiderspers in mei 2007. De vertaalrechten zijn verkocht aan Duitsland, Italië, Noorwegen, Engeland, Australië en Nieuw-Zeeland. Het boek is genomineerd voor de Selexyz Debuutprijs, en de Vrouw en Cultuur Debuut Prijs, en won de Academica Debutanten Prijs 2008. Het is genomineerd voor de Boekdelen-Prijs.
In september 2009 is de speelfilm Alles Stroomt uitgekomen, waarvoor zij het scenario schreef. Regie Danyael Sugawara, producent IdtV-Film. De film won in het Utrechts Filmfestival 2009 het Gouden Kalf voor Film-1 Publieksprijs.
  • Naam
  • Marieke van der Pol 
  • Genres
  • Literatuur 
  • Uitgeverij
  • Nijgh & Van Ditmar