Publieke Werken

Regisseur(s): Joram Lürsen
Gijs Scholten van Aschat, Jacob Derwig, Juda Goslinga, Peter Blankenstein, Rifka Lodeizen, Zeb Troostwijk • DVD eci.nl klanten

€ 9,99

Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende dag in huis

Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Amsterdam, 1888: De getergde vioolbouwer Vedder moet het veld ruimen als zijn huisje, gelegen tegenover het net opgeleverde Centraal Station van Amsterdam, moet wijken voor het geplande Victoria Hotel. Zijn overmoedige neef Anijs, apotheker te Hoogeveen, heeft zich door ongeoorloofd medisch handelen ernstig in de nesten gewerkt en zoekt een uitweg, voor zichzelf en zijn vrouw Martha, maar ook voor een groep arme turfstekers die hij een toekomst in Amerika belooft. Bevlogen – of is het hoogmoed? – beramen de twee een uiterst riskant plan om het onderste uit de kan te halen. Met tragische gevolgen.

In de pers

Schitterend.  
NRC  

Verbluffend goed.  
Nu.nl  

Historisch drama met internationale allure.  
VPRO Gids  


Reviews & recensies

Aangrijpend verhaal van twee neven die de modernisering van die tijd net niet aankunnen.

Deze film speelt zich af in de late negentiende eeuw. Amsterdam is één grote bouwput, terwijl het leven op het Drentse platteland wel honderd jaar lijkt te hebben stilgestaan. De twee hoofdpersonen zijn ambitieuze neven: de een is vioolbouwer Vedder in Amsterdam, een mooie rol van Gijs Scholten van Aschat. De ander is apotheker Anijs in Drenthe, gespeeld door Jacob Derwig. Vedder denkt fortuin te maken door zich voor een groot bedrag uit te laten kopen bij de bouw van het Victoriahotel. Anijs wil dit geld gebruiken om de Drentse turfstekers te laten emigreren naar de VS. Mooi zijn met name de beelden uit Amsterdam in die tijd, waarin op verschillende plaatsen in de stad flink gebouwd werd. Deels via digitale trucage en deels met decors, nagebouwd in Hongarije zie je het Concertgebouw en het Centraal Station in aanbouw. ‘Publieke werken’ is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. En dat kun je nog zien als je het Amsterdamse Centraal Station uitkomt. Meer verklap ik niet!

Bekijk alle reviews van Ivo Daemen 


Details:

EAN8718836862458
TaalNederlands
UitvoeringDVD
Speelduur106
Verschijningsdatum
Schermformaat16:9 Anamorphic, 2.35:1
GeluidsformaatDolby Digital 5.1
LeeftijdsindicatieVanaf 16 jaar
KijkwijzerGeweld, Grof Taalgebruik
Afmetingen190 x 136 x 15 mm.
Gewicht100 gr.  

Recent bekeken producten