Nieuw-Guinea 1949-1962

• DVD

€22,99

€21,99

Je bespaart 4%

Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende dag in huis

Gratis verzending

Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Toen Nederland in 1949 de kolonie Indonesië ‘verloor’, maakte het zich sterk voor het behoud van dat andere overzeese gebied: Nieuw-Guinea. Nederland wist hier haar gezag te behouden en het westelijk deel van het eiland ging vanaf die tijd door het leven als Nederlands Nieuw-Guinea. De regering wilde Nieuw-Guinea gebruiken als Nederlandse invloedssfeer in de regio. Daarnaast wilde men de Papoea-bevolking ‘ontwikkelen’ om zo te laten zien dat Nederland als koloniale mogendheid niet had gefaald.

De Nederlandse zeggenschap over Nieuw-Guinea was een doorn in het oog van Indonesië, dat het gebied opeiste. De groeiende spanning tussen Nederland en Indonesië over deze kwestie leidde uiteindelijk bijna tot een nieuwe oorlog. Onder druk van de Verenigde Staten en de Verenigde Naties droeg Nederland het gebied in 1962 uiteindelijk over aan Indonesië.

De dubbel-dvd Nieuw-Guinea bevat fascinerende beelden uit Nederlands Nieuw-Guinea. U ziet het prachtige landschap in volle glorie, met flora en fauna die typerend zijn voor het eiland. Een documentaire in kleur toont onze koloniale kijk op de ‘verheffing’ van de lokale bevolking. Met missieposten, onderwijs en de aanleg van wegen probeerde Nederland de Papoea’s te ‘ontwikkelen’. Maar u ziet in de documentaire Hollands vergane glorie ook hoe de diplomatieke strijd rondom Nieuw-Guinea zich ontwikkelde en uiteindelijk tot een uitbarsting kwam.
Alle aspecten komen aan bod: van de lokale bevolking in Nieuw-Guinea tot het tekenen van het Verdrag van New York waarmee Nederland definitief uit het gebied vertrok.

Daarnaast ziet u in de documentaire Blitzkrieg aan de evenaar ook hoe de eerdere strijd rondom Nederlands-Indië verliep. Dit gebied is onlosmakelijk verbonden met Nieuw-Guinea, waarmee deze documentaire een indrukwekkend inzicht geeft in de politieke en militaire situatie in deze regio.

Details:

EAN8717973750321
TaalNederlands
OndertitelingNederlands
UitvoeringDVD
Speelduur120
Verschijningsdatum
Schermformaat4:3
GeluidsformaatDolby Digital 2.0
LeeftijdsindicatieVanaf 9 jaar
KijkwijzerAngst
Afmetingen190 x 136 x 15 mm.
Gewicht100 gr.
Regio0   0 (Regiovrij)
1 (VS; Canada)
2 (Europa; Midden Oosten; Japan; Zuid Afrika)
3 (Zuidoost Azië; Zuid-Korea; Taiwan; Hong Kong)
4 (Australië; Nieuw-Zeeland; Zuid Amerika)
5 (Ex-USSR; Indiaas subcontinent; Afrika)
6 (China)
  

Extra's

  • PAL/ALL REGIONS

Recent bekeken producten