Anton Mussert - Gehaat En Veracht

Anton Mussert • DVD eci.nl klanten

€ 8,99

Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende dag in huis

Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Gehaat en veracht was Anton Mussert, de man die zichzelf had uitgeroepen tot leider van de politieke beweging de NSB. Zo gehaat dat na de Tweede Wereldoorlog zijn naam gelijk was aan een vloek.

In de eerste 40 jaar na de bevrijding was het voor vele te pijnlijk om een televisieprogramma over Mussert te maken. De VPRO deed dat pas in de jaren zestig, maar men durfde het niet uit ze zenden: Mussert en de herinnering aan zijn landverraad lag te gevoelig. Het programma werd pas vele jaren later uitgezonden.

Mede daardoor is dit tweeluik een uniek document over Mussert en zijn NSB. Veel beelden zijn nooit te zien geweest of eerder op DVD verschenen. Met de grootst denkbare tegenzin maakte televisieproducent Han Peekel dit portret; met verbazing, verwondering en ontzetting. Verbazing over de kleinburgerlijkheid van Mussert die met zijn bijna twintig jaar oudere tante trouwde. Verwondering over het feit dat Mussert menselijker was dan het beeld dat over hem bestaat. Ontzetting over de wandaden die uit zijn naam en door zijn NSB werden gepleegd.

'Gehaat en Veracht' toont de opkomst en ondergang van een zeer bedenkelijke beweging.

Soms is onze geschiedenis uiterst onaangenaam. Zeker wanneer die gebeurtenissen nog maar betrekkelijk kort geleden hebben plaatsgevonden. Men zegt: "Een volk dat zijn verleden niet kent heeft geen toekomst". Dat geld ook voor de geschiedenis van de NSB en haar leider.

In ons heden zijn er voor onze toekomst duur betaalde lessen te leren uit ons recente verleden.

Details:

EAN8712273112206
TaalNederlands
Aantal DVDs2
UitvoeringDVD
Speelduur110
Verschijningsdatum
Schermformaat4:3
GeluidsformaatDolby Digital 2.0
LeeftijdsindicatieOnbekend
Afmetingen190 x 136 x 25 mm.
Gewicht200 gr.  

Extra's

  • .. EN VERACHT/DE OPKOMST EN ONDERGANG VAN DE NSB

Recent bekeken producten