Weest manlijk, zijt sterk-   eReader eBook

Jolande Withuis • eBook

€ 14,99

Direct downloaden

Weest manlijk, zijt sterk is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Winnaar van de Grote Geschiedenis Prijs 2009

Pim Boellaard was een held een verzetsheld en een held in de manier waarop hij zijn jaren in de zwaarste concentratiekampen doorstond. Tijdens zijn gevangenschap in het `Oranjehotel werd Boellaard als enige Nederlander ondervraagd door zowel Himmler als Heydrich en verbaasde hij deze hoge nazi s door zijn standvastigheid. Hij zat drie jaar gevangen, onder andere in het Nacht und Nebel-kamp Natzweiler en in Dachau. Hoewel hij voluit een man was van God, Nederland en Oranje, prezen ook de communisten hem later voor de hulp en bemoediging die hij zijn medegevangenen had gegeven.

Na de oorlog bleef hij voor voormalige verzetsmensen een grote steun. Een openbare rol als `verzetsheld vervulde hij echter niet. Hij zette zijn succesvolle carrière als verzekeringsdirecteur voort. Aan de hand van zijn dagboeken, waarover de auteur kon beschikken, volgen we op de voet hoe Boellaard oorlog en gevangenschap doorstond, hoe hij als trouwe vriend van prins Bernhard de crises rond het koningshuis beleefde en hoe hij zijn ingrijpende oorlogservaringen verwerkte.

Jolande Withuis, die Boellaard sprak voor haar boek Na het kamp (2005), schetst in Weest manlijk, zijt sterk het portret van een man van staal met onverwacht zachte kanten.

Dit boek in de pers

Een indrukwekkende biografie. (...) Jolande Withuis, die gebruik heeft kunnen maken van de omvangrijke collectie, zeer gedetailleerde oorlogsdagboeken van Boellaard, tekent in ragfijne lijnen zijn metamorfose van een standsbewuste voorloorlogse semi-patriciër in een egalitaire geest, die na de oorlog voorgoed afstand zou nemen van de oude officierskaste waaruit hij was voortgekomen.  
NRC  

Een uitstekende biografie. (...) Jolande Withuis is een van de interessantste historici van de moderne Nederlandse geschiedenis wier gelauwerd oeuvre met name uitblinkt in de combinatie van ambachtelijke geschiedschrijving en inzichten uit de sociologie en psychologie. (...) Imposante man, prachtig boek.  
De Volkskrant  

Voortreffelijke biografie van de man die vond dat je altijd rechtop moest blijven lopen, ook onder de knoet van de SS. (...) Uitstekend geschreven.  
Het Parool  

Heel nauwkeurig heeft Withuis beschreven en ontleed hoe ooit onder barre omstandigheden sociale voorrechten tot heldendom verplichtten.  
Trouw  

Een voorbeeldige biografie. Niet alleen kan Withuis prachtig schrijven en is Boellaard een uitermate interessante persoonlijkheid, maar bovendien omspant het boek meer dan een eeuw vaderlandse geschiedenis. (...) Een prachtige en invoelende biografie.  
BOEK  

Details:

Auteur(s)Jolande Withuis
UitgeverijBezige Bij, De
ISBN9789023450153
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's384
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte1578 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten