Nummers die een ziel hebben-   eReader eBook

E.P. Mom Wellenstein • eBook

€ 9,99

Direct downloaden

Nummers die een ziel hebben is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Verzetsstrijder Mom Wellenstein was tweeëntwintig jaar oud toen hij, in maart 1942, werd geïnterneerd in Kamp Amersfoort, een `gemeen kamp van de nazis. Een half jaar verbleef hij daar, en werd toen vrijgelaten.

Meteen daarna begon hij alles wat hij had meegemaakt op te schrijven. Tijdens de oorlog nog voltooide hij zijn manuscript, dat in de illegaliteit ging circuleren. Een exemplaar ervan is recentelijk teruggevonden. De tekst is zo indringend helder, beschouwend, filosofisch, soms met ingehouden woede dat hij nu, bijna zonder wijzigingen, integraal wordt uitgegeven. Wellenstein heeft oog voor detail, waardoor het dagelijkse kampleven pijnlijk duidelijk voorstelbaar wordt.
Het manuscript is gevonden door Maurits Nibbering, voormalig directeur van Kamp Amersfoort, en werd door hem geredigeerd, samen met Edmond Wellenstein en Karel Kreuning.

Reviews & recensies

De gruwelen van Kamp Amersfoort door de ogen van gevangene nummer 46

Het beruchte, door SS’ers geleide Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort, kortweg Kamp Amersfoort, deed vanaf 1941 dienst als transitkamp voor uitzending naar Duitsland, maar werd ook gebruikt als werkkamp en strafkamp. Als lid van het studentenverzet belandde in maart 1942 ook de 22-jarige student Edmund Peter ‘Mom’ Wellenstein in Amersfoort. Hij veranderde er in gevangene nummer 46. Wellenstein ontdekte al snel dat de indeling van mensen in 'goeden' en 'slechten' in een kamp niet meer bestaat - om de eenvoudige reden dat iedereen als het erop aankomt elke vorm van beschaving laat vallen. Nog tijdens de oorlog voltooide hij een manuscript over zijn kampervaringen. Onder de titel Nummers die een ziel hebben is het nu in boekvorm gepubliceerd. Het relaas van Wellenstein blinkt uit door helderheid, maar is tegelijkertijd onsentimenteel en soms zelfs relativerend. Een zeer indrukwekkende aanvulling op de reeds bestaande kampliteratuur.

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • persoonlijke verhalen over oorlogsherinneringen
  • serieuze verhalen over wereldse zaken

Details:

Auteur(s)E.P. Mom Wellenstein
UitgeverijAthenaeum
ISBN9789025370497
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's204
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte1595 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten