Mohammed en het ontstaan van de islam-   eReader eBook

Marcel Hulspas • eBook

€ 14,99

Direct downloaden

Mohammed en het ontstaan van de islam is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Wie was Mohammed? Wat was zijn boodschap? En hoe kon de islam zich in zo korte tijd zo enorm verbreiden?
In dit boek schetst Marcel Hulspas een genuanceerd en realistisch beeld van de Profeet en de wereld om hem heen. Aan de hand van niet-islamitische bronnen en de oudste biografieën laat hij zien dat Mohammed onderdeel uitmaakte van een brede religieuze hervormingsbeweging in Arabië. Met vele anderen was Mohammed ervan overtuigd dat de Arabieren moesten terugkeren tot de ware religie van Abraham. Hij waarschuwde de inwoners van Mekka dat ze de eredienst rond de Kaäba moesten zuiveren, maar vond nauwelijks gehoor. Nadat zijn volgelingen de stad hadden verlaten, zette hij zijn strijd voort vanuit Medina.
Hulspas vergelijkt de verhalen over Mohammed met Koranverzen en andere bronnen, en komt zo tot een op vele punten radicaal andere visie op het leven van de Profeet en het ontstaan van de islam. En hij weet deze visie op een overtuigende wijze te verbinden met de roerige geschiedenis van de regio in de eerste helft van de zevende eeuw.
Dit boek biedt een nieuwe kijk op het leven van Mohammed en het ontstaan van de islam. Het zal daarmee hopelijk bijdragen aan een verdieping en verbreding van het debat hierover in ons land.

Dit boek in de pers

Hulspas'boek is in menig opzicht een respectabel werkstuk. Hulspas geeft blijk van gevoel voor de tijdgeest, van een kritische kijk op overgeleverde verhalen en een vermogen tot historische relativering […].  
NRC  


Reviews & recensies

Hulspas schijnt een geheel nieuw licht op het onstaan van de islam

Moslims weten het zeker: Mohammed stichtte als laatste gezant van God de islam. Kritische wetenschappers vragen zich echter af of Mohammed werkelijk bestaan heeft en stellen dat de Koran na zijn dood moet zijn geschreven. Dit is de arena waarin Hulspas het boek ‘Mohammed en het ontstaan van de islam’ naar voren brengt en daarmee een geheel nieuwe invalshoek biedt op dit geloof, de profeet en op de snelle verspreiding van deze religie. De benadering van Hulspas is gedegen en wetenschappelijk. Omdat hij zich niet alleen baseert op de religieuze bronnen zoals de koranteksten zelf, maar juist ook op niet-religieuze bronnen en oude biografieën, verschijnt er een beeld van een groter geheel, en ziet hij Mohammed als deel van een brede hervorming in de Arabische wereld. Juist met deze heldere, feitelijke benadering tracht Hulspas de actuele discussie rondom de islam (die zich volgens hem kenmerkt door irrationaliteit en gebrek aan nuance) naar een hoger plan te tillen. Een aanrader voor eenieder die geïnteresseerd is in de grote wereldreligies en daarbijbehorende spanningen.

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • boeken over de Islam
  • boeken die inzicht bieden

Details:

Auteur(s)Marcel Hulspas
UitgeverijAthenaeum
ISBN9789025307561
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's523
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte1379 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten