Een blauwe maandag op aarde-   eReader eBook

Max Dendermonde • eBook

€ 4,99

Direct downloaden

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

De voormalige wijnhandelaar en welgestelde hotelier Leonard Jellinck, kosmopoliet zowel als provinciaal, trekt elke week naar Amsterdam om daar zijn zondagse leventje voort te zetten met het maandagse gezicht van zakenbeurs en firmaplicht. Zoals zovele `buitenmannen voelt hij zich volstrekt thuis in de hoofdstad; Amsterdam is zíjn stad. Maar hij vergist zich en komt, te laat, tot de ontdekking dat hij een wezenlijke binding met de gemeenschap van de stad mist. Heeft een verraad aan die stad, een verkeerd besluit, hem reeds vroeger voorgoed buitengesloten? Men zou kunnen zeggen dat Jellinck een ontwijker van persoonlijk verlies of van persoonlijke inzet is gebleven. `Wie niet deelneemt, blijft er buiten, aldus zou de moraal van deze roman kunnen luiden. Overigens stelt Dendermonde het niet zo eenvoudig. Hij laat het aan de lezer over zelf een oplossing te zoeken voor het geheim, waarmee de laatste regels dit bijzonder ongewone en boeiende boek toedekken. En niet alleen dáárom dwingt het vrijwel onmiddellijk tot herlezing.
Want ofschoon het eigenlijke verhaal speelt op één Amsterdamse beursdag (één blauwe maandag, die geldt voor ontelbare), biedt deze moderne roman een kleurrijk en zinvol panorama op bijna vijftig jaar, waarbij de ondertoon van Derdermondes koele en snelle verteltrant een vaak grimmig commentaar levert. Zijn het crisis, neutraliteit en behoudzucht geweest, die de bevoorrechte Leonard Jellinck hebben gedoemd een buitenman te blijven, niet alleen in Amsterdam, maar eigenlijk overal? De geboren verteller Dendermonde heeft een grote en vaste greep op een zeer bonte en veelomvattende stroom van gebeurtenissen, vooral op het einde van het boek, waarin zij onontkoombaar in elkaar sluiten.

Details:

Auteur(s)Max Dendermonde
UitgeverijQuerido
ISBN9789021448893
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's440
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte1061 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten