Weest manlijk, zijt sterk

Jolande Withuis • Paperback

€ 17,50

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Bestellen

Weest manlijk, zijt sterk is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Pim Boellaard was een held- een verzetsheld, maar ook een held in de wijze waarop hij zijn jaren in de zwaarste concentratiekampen doorstond. Tijdens zijn gevangenschap in het 'Oranjehotel' werd Boellaard als enige ondervraagd door zowel Himmler als Heydrich, waarbij hij deze hoge nazi's verbaasde door zijn standvastigheid. Hoewel zelf voluit een man van God, Nederland en Oranje waren zelfs zijn communistische medegevangenen vol lof over de manier waarop hij in het Nacht und Nebel-kamp Natzweiler en in Dachau anderen bemoedigde. Ook na de oorlog bleef hij voor voormalige verzetshelden een steunpilaar. Hij was betrokken bij de vervolging en berechting van een aantal oorlogsmisdadigers. Bovendien werd hij opgenomen in de staf van prins Bernhard en bleef hij levenslang met hem bevriend.

Dit boek in de pers

Een indrukwekkende biografie. (...) Jolande Withuis, die gebruik heeft kunnen maken van de omvangrijke collectie, zeer gedetailleerde oorlogsdagboeken van Boellaard, tekent in ragfijne lijnen zijn metamorfose van een standsbewuste voorloorlogse semi-patriciër in een egalitaire geest, die na de oorlog voorgoed afstand zou nemen van de oude officierskaste waaruit hij was voortgekomen.  
NRC  

Een uitstekende biografie. (...) Jolande Withuis is een van de interessantste historici van de moderne Nederlandse geschiedenis wier gelauwerd oeuvre met name uitblinkt in de combinatie van ambachtelijke geschiedschrijving en inzichten uit de sociologie en psychologie. (...) Imposante man, prachtig boek.  
De Volkskrant  

Voortreffelijke biografie van de man die vond dat je altijd rechtop moest blijven lopen, ook onder de knoet van de SS. (...) Uitstekend geschreven.  
Het Parool  

Heel nauwkeurig heeft Withuis beschreven en ontleed hoe ooit onder barre omstandigheden sociale voorrechten tot heldendom verplichtten.  
Trouw  

Een voorbeeldige biografie. Niet alleen kan Withuis prachtig schrijven en is Boellaard een uitermate interessante persoonlijkheid, maar bovendien omspant het boek meer dan een eeuw vaderlandse geschiedenis. (...) Een prachtige en invoelende biografie.  
BOEK  

Details:

Auteur(s)Jolande Withuis
UitgeverijDe Bezige Bij Amsterdam
ISBN9789023478430
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's382
Verschijningsdatum
Afmetingen216 x 136 x 33 mm.
Gewicht579 gr.  

Recent bekeken producten