Van onze jongens geen nieuws

Hans Boers, Karel Strobbe, Pieter Serrien • Paperback eci.nl lezers

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€19,99

Overal elders € 24,99

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Bestellen

Van onze jongens geen nieuws is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Toen het Duitse leger in mei 1940 België binnenviel, kregen 300.000 jonge mannen het bevel zo snel mogelijk naar het westen van het land te vluchten. De Belgische overheid wilde hen uit handen van de vijand houden en reservesoldaten van hen maken. In de chaos van de blitzkrieg sprongen de jongens op de fiets of in de trein. Ze belandden in Frankrijk, de meesten waren nooit zo ver van huis geweest. De helft kwam niet verder dan de Somme, de anderen werden in treinen naar het zuiden gezet. Franse schoonheden, lekkere wijn en de zomerzon stonden er in schril contrast met verveling, honger en bittere heimwee. Soldaat werden ze nooit. Gefascineerd door de roadtrip van deze jongens springen drie jonge historici 75 jaar later op de fiets om de reis over te doen. Op hun beurt dwalen ze door België, Noord-Frankrijk en de Franse Midi. Aan de hand van tientallen getuigenissen brengen ze het vergeten oorlogsavontuur van een generatie opnieuw tot leven.

Dit boek in de pers

De drie jonge auteurs reisden zelf naar Frankrijk. Het historische verhaal wordt afgewisseld met het relaas van hun eigen talloze ontmoetingen met nog levende getuigen. Dat geeft het boek een vaart die mooi overeenstemt met de historische roadtrip van 'onze jongens' in 1940.  
Metro  


Reviews & recensies

De dwaaltocht van 300.000 Belgische rekruten aan het begin van de Tweede Wereldoorlog

Om ze uit handen van de vijand te houden vertrokken in mei 1940, op bevel van de Belgische overheid, duizenden jongemannen als reservisten richting Frankrijk. Zonder te weten waar naartoe en voor hoelang. Opgejaagd door het oprukkende Duitse leger belandden zij te voet, op de fiets of met de trein in Noord-Frankrijk. De meesten van hen waren nog nooit zo ver van huis geweest. Al snel leerden ze wat oorlog betekent: bombardementen, doodsangst, eindeloze vluchtelingenstromen. Ongeveer de helft van de jongens kwam niet verder dan de Somme. De anderen werden in treinen naar het zuiden gezet waar ze de geneugten van 'La douce France' ontdekten. Maar ze kregen ook af te rekenen met verveling, honger, ziekte en heimwee. Soldaten werden ze nooit. Gefascineerd door deze roadtrip in oorlogstijd doen de drie auteurs 75 jaar later de reis van de Belgische rekruten - per fiets - over. Op hun beurt dwalen ze door België, Noord-Frankrijk en de Franse Midi. Aan de hand van getuigenissen, dagboeken en historische documenten brengen ze het vergeten oorlogsavontuur van een generatie weer tot leven. "Een boeiend, vlot lezend en erg waardevol boek." - vhl-alumni.be.

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Details:

Auteur(s)Hans Boers, Karel Strobbe, Pieter Serrien
IllustratorBart de Neve
UitgeverijManteau
ISBN9789022329900
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's320
Verschijningsdatum
Afmetingen231 x 149 x 30 mm.
Gewicht537 gr.

Recent bekeken producten