Tikkop

Adriaan van Dis • Paperback

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€10,00

Overal elders € 12,50

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Bestellen

Tikkop is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Tikkop is een roman over verraad, maar ook over vriendschap en liefde voor een taal en een land. Het vertelt de geschiedenis van twee blanke mannen - de Nederlander Mulder en de Zuid-Afrikaan Donald - die als student betrokken raakten bij het internationale verzet tegen de Apartheid.

Dit boek in de pers

Tikkop is rijker, dieper en ook humoristischer dan zich in duizend woorden laat samenvatten. [...] Van Dis laat het verhaal [...] sprankelen. Met ieder nieuw boek lijkt Adriaan van Dis als schrijver een groeispurt te maken. De grootste charme ligt in de laconieke taal. [..] Met Tikkop heeft Van Dis de perfecte pendant geschreven van De wandelaar. [...] Van Dis is onze eigen Graham Greene, een schrijver-reiziger die verre buitenlanden gebruikte als brandpunt voor morele kwesties en zo wist te raken aan the heart of the matter.  
NRC  

In Tikkop richt Van Dis zich opnieuw op de confrontatie tussen kansarm en -rijk, en, zij het zijdelings, op het gemiste vaderschap. [...] Wat sprankelt is Van Dis Zuid-Afrikaans. Ek hou van hierdie plek. Daarom het ek teruggekom, na de bron, na die Kaap, waar ek my ore laat wandel. Om de paar bladzijden kom je zo'n prachtzin tegen. Mij Afrikaans is is n flou Europese aftrekseltjie pis, dis nie alte waffers nie. Mooi genoeg, dunkt me.  
De Volkskrant  

Tikkop is een prachtig geschreven, geserreerde sociaal-realistische roman.  
De Telegraaf  

Het is een rauw Zuid-Afrika dat in deze roman de eigenlijke hoofdrol speelt, maar het lukt de schrijver, onmiskenbaar Van Dis, om ongelijkheid juist met luchtigheid van taal kracht bij te zetten.  
Algemeen Dagblad  

Dat Van Dis een liefhebber is van de Afrikaanse taal steekt hij niet onder stoelen of banken en draagt bij aan de attractie van het boek.  
Het Parool  

Tikkop overtuigt, door de actionpacked anekdotiek, de onnadrukkelijke symboliek, de waarachtig ademende en sprekende personages, en vooral Van Dis' stilistische vermogens - schrijven kan ie. [...] Van Dis voorziet zijn personage Mulder van vitaal reliëf: hij toont de door de realiteit opgeworpen muren waar deze do-gooder keer op keer tegenaan knalt.  
Vrij Nederland  

Virtuoos geschreven roman.  
Margriet  

Adriaan van Dis voegt met zijn Tikkop een nieuwe, goed gecomponeerde roman aan dit genre toe. [...]Tikkop is een ontluisterend boek over geknakt idealisme.  
Elsevier  

De Nederlander Mulder vestigt zich tijdelijk in de Kaap in Zuid-Afrika. Daar ontmoet hij opnieuw de Zuid-Afrikaan Donald met wie hij als student betrokken raakte bij het verzet tegen de apartheid. Het is zo goed geschreven, dat je het gevoel hebt dat je zelf door de sloppenwijken en vissersdorpjes loopt. Het is ook nog eens een hoogst actuele roman.  
Elsevier  

Adriaan van Dis zit de hoofdpersoon zo dicht op de huid dat je Mulder als lezer ervaart als ik-figuur. De schrijver laat hem denken en spreken in fraaie, beheerste zinnen die een genot zijn om te lezen. Misschien de beste Van Dis ooit.  
HP/De Tijd  

Beeldend en soms ook grappig geschreven. [...] Een goed boek dat nasluimert als het uit is.  
Flair  

Van Dis is beter, mooier, warmer en als hij over de natuur schrijft: hoefafdrukken in het zand, hoe de struisvogels met de auto meerennen, hoe twee bavianen naast elkaar zitten, kont tegen kont, hoe hun staarten met elkaar spelen. En net zo goed is hij als hij zijn preutse Mulder naar de voluptueuze Afrikaanse vrouwen laat kijken, die telkens weer in doorregende, plakkerige jurken naar hem toe komen - daarin springt Van Dis wel uit boven het meest wat het laatste jaar over Zuid-Afrika is geschreven.  
De Groene Amsterdammer  

Van Dis laat in Tikkop een fraaie veelstemmigheid van markante Zuid-Afrikaanse personages doorklinken, met dank aan zijn immer elegante taalgebruik, dat tegelijk strakker is geworden.  
De Morgen  

Opnieuw daagt Adriaan van Dis maatschappelijke problemen met kracht uit.  
Het Financieele Dagblad  

Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • romans over idealisme
  • boeken over Afrika

Details:

Auteur(s)Adriaan van Dis
UitgeverijAtlas Contact
ISBN9789025444525
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Verschijningsdatum
Afmetingen211 x 141 x 19 mm.
Gewicht286 gr.

Recent bekeken producten