Rechtsvinding en de grondslagen van het recht

• Paperback

€ 53,50

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Gratis verzending

Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Rechtsvinding en de Grondslagen van het Recht biedt een verzameling eigentijdse teksten over de verhouding van recht en moraal.
In het eerste deel wordt dit thema benaderd vanuit de rechtsvinding. Tijdens het Naziregime werden rechters geconfronteerd met de dramatische vraag hoe ze moesten reageren op uiterst onrechtvaardige wetten. Maar ook wanneer positief recht en rechtvaardigheid meer samenlopen rijzen rechtsvindingproblemen. De Nederlandse rechtspraak heeft zich in de loop van de twintigste eeuw steeds meer losgemaakt van de letter van de wet, waardoor de invloed van ongeschreven morele beginselen is toegenomen. Dit leidt tot spanningen tussen rechtvaardigheid en rechtszekerheid. Laat deze vrijere rechtspraak zich objectiveren? Of leidt ze tot politieke rechtspraak?

Het tweede deel concentreert zich op de grondbeginselen van de Nederlandse en Europese rechtsorde, vrijheid en gelijkheid. Hier komen vragen aan de orde als: in hoeverre mag de overheid via het recht ingrijpen in de vrijheid van de individuele burgers? Deze discussie over recht, orde en vrijheid speelt onder meer in de sfeer van het bevorderen van normen, waarden en deugdzaam burgerschap, het
drugsbeleid, de verzorgingsstaat, het discriminatieverbod, het minderhedenbeleid en de staatsneutraliteit.

Rechtsvinding en de Grondslagen van het Recht bevat teksten van onder andere Radbruch, Hart, Devlin, Fuller, Dworkin, Rawls, MacIntyre, Nussbaum (alle in vertaling), Wiarda, Soeteman, Den Hartogh, Rosier en de redacteuren van het boek. Alle teksten zijn voorzien van uitvoerige systematische inleidingen. De samenhang van het geheel wordt aangegeven in een uitgebreide Algemene Inleiding die een overzicht biedt van de belangrijkste rechtsfilosofische stromingen en wetenschapsopvattingen.

De redactie bestaat uit C.W. Maris (hoogleraar rechtsfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam en
buitengewoon hoogleraar aan de University of The Western Cape) en F.C.L.M. Jacobs (emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Universiteit van Amsterdam). Een groot deel van de vertalingen is van J. van der Vliet.

Er zijn nog geen reviews voor dit boek

Schrijf een review en maak kans op € 50

Schrijf een review

Details:

UitgeverijGorcum, Koninklijke Van
ISBN9789023249078
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's500
Verschijningsdatum
Afmetingen240 x 172 x 27 mm.
Gewicht899 gr.

Recent bekeken producten