Puntneuzen en kersenpitten

Jeroen Thijssen, Lizet Kruyff • Paperback

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€22,00

Overal elders € 27,50

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Gratis verzending

De laatste bestelling was 5 uur geleden.
Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

ETENSWAREN zijn nooit ver weg op de schilderijen van Jeroen Bosch. Van sappige worsten en rijk gevulde varkenskoppen tot geroosterde vissen en kruiken vol wijn. Deze beelden en de personages die het werk van Bosch bevolken, vormen de basis voor ruim twintig korte verhalen van meesterverteller Jeroen Thijssen.

Elk verhaal werd door Lizet Kruyff rijkelijk voorzien van achtergrondinformatie en recepten. Jeroen Bosch groeide op in het bruisende, 15de eeuwse, 's-Hertogenbosch. Een plek waarover heel wat te vertellen valt op culinair gebied, dankzij archeologische vondsten, kunst- historisch onderzoek en andere historische bronnen.

Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

Een meer dan boeiend kijkje in de keuken van de 15e eeuw.

Wellicht was het u ontgaan dat de 15e eeuwse schilder Jeroen Bosch dit jaar volop in de belangstelling staat: 500 Jaar Jeroen Bosch. Dit bijzonder fraai vormgegeven lees en kookboek Puntneuzen en Kersenpitten beschrijft het wel en wee in de 15de eeuw met daarbij recepten uit die tijd, keurig bewerkt door Lizet Kruyff en voorzien van verhalen van Jeroen Thijssen. Het boek is daarom zoveel meer dan een kookboek: boeiende verhalen gecombineerd met recepten op basis van gebruiken en smaken uit de Middeleeuwen. Lizet vertelt o.a. over temperamentenleer, want in die tijd dacht men dat het temperament of humeur de gezondheid kon bepalen. Deze temparamenten werden aan voedsel gekoppeld en hierdoor kwamen combinaties of gerechten tot stand die wij nog steeds eten. De recepten die we in dit boek treffen zijn niet moeilijk, echter soms met niet alledaagse ingrediënten. Het is immers een Middeleeuws boek. Lizet heeft het erg duidelijk verwoord, en de recepten zijn voor iedereen te doen. Wat ik extra bijzonder vind aan dit boek, is de balans van verhalen en de recepten. Het is voor mij een ontdekkingsreis, een soort tijdmachine die je 5 eeuwen terug in de tijd voert en een boeiend kijkje in de keuken van de 15e eeuw biedt. Het feit dat Joke Boon, Cees Holtkamp en Mariëlla Beukers ook aan dit boek een bijdrage leverde is als een kers op de mooie taart.

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Details:

Auteur(s)Jeroen Thijssen, Lizet Kruyff
IllustratorJelle F. Post
UitgeverijLoopvis
ISBN9789492206237
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's240
Verschijningsdatum
Afmetingen226 x 168 x 22 mm.
Gewicht614 gr.

Recent bekeken producten