Orgelman

Mark Schaevers • Paperback

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€19,92

Overal elders € 24,90

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Bestellen

Orgelman is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Orgelman verhaalt de wonderlijke wedergeboorte van een door Hitler vernietigd kunstenaar: Felix Nussbaum. Was zijn bestaan als balling vanaf 1933 moeilijk, aan het eind van de oorlog werd het tot op de grond verschroeid. Evenmin als zijn vrouw Felka Platek keerde Nussbaum terug van het laatste transport naar het Oosten vanuit de Mechelse Dossinkazerne; niks restte van zijn schilderijen en zijn grote faam in het Berlijnse interbellum.

En toch: een halve eeuw later heeft zijn geboortestad Osnabrück een museum voor hem opgericht en vandaag rekent men hem tot de belangrijkste joodse schilders van de twintigste eeuw. Hoe deze dolende orgelman alsnog een echo wist te vinden, is een buitengewoon en spannend stuk geschiedenis van de Lage Landen dat nog op een verteller wachtte.

Dit boek in de pers

Rijke biografie  
NRC  

De beste biografie die ik het afgelopen leesjaar las [..] prachtig.  
De Volkskrant  

Deze biografie heeft de soepelheid van een vertelling en de schwung van een reisverhaal. En de pijnlijke afloop van een tragedie.  
De Standaard  

Niet alleen een kunstenaarsbiografie maar een noodzakelijk en actueel boek.  
De Morgen  

Je moet kennis hebben van Nussbaums leven om zijn werk ten volle te kunnen begrijpen. Dankzij Orgelman kan dat nu. Grote, grote hulde.  
Vrij Nederland  

Indrukwekkende biografie. Dit boek vergeet je nooit.  
Geert Mak  


Reviews & recensies

Winnaar Gouden Uil 2015

De biografie Orgelman, een schildersleven heeft méér dan een diepe indruk op mij gemaakt. Dit aangrijpende boek over de in Auschwitz omgebrachte Joodse schilder Felix Nussbaum (1904-1944) heb ik ademloos uitgelezen en sindsdien laat het mij niet meer los. Het is een meesterlijk geschreven en ontroerende geschiedenis, waaraan Mark Schaevers gedurende 12 jaar met grote toewijding heeft gewerkt. Geheel terecht won hij er dit jaar de felbegeerde Gouden Boekenuil mee. De schrijver/journalist kreeg het idee voor Orgelman toen hij in 2001 een schilderij zag waar 'Oostende 1936' op stond. Juist omdat hij net over die periode een boek had geschreven (Oostende, de zomer van 1936) wilde hij er alles over weten en kwam zo op het spoor van een meeslepend verhaal dat er op wachtte om verteld te worden. In Orgelman, een schildersleven, reconstrueert hij op briljante wijze het bewogen bestaan van deze Joodse kunstenaar... " Een boek dat imponeert, verbluft en ontroert." - Jury Gouden Boekenuil. "Schaevers weet steeds dichter op de huid van zijn hoofdpersonen te kruipen, totdat het de lezer bijna de adem beneemt. Dit boek vergeet je nooit." - Geert Mak. “Deze biografie heeft de soepelheid van een vertelling en de schwung van een reisverhaal. En de pijnlijke afloop van tragedie.” - De Standaard.

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • biografieën over schilderkunst
  • echte verhalen over grote onderwerpen

Details:

Auteur(s)Mark Schaevers
UitgeverijDe Bezige Bij
ISBN9789023498629
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's456
Verschijningsdatum
Afmetingen213 x 136 x 37 mm.
Gewicht778 gr.  

Recent bekeken producten