Op de rok van het universum

Tonnus Oosterhoff • Paperback

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€19,92

Overal elders € 24,90

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Bestellen

Op de rok van het universum is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

In een rijkgeschakeerd mozaïek voert Tonnus Oosterhoff de kettingrokende dierenarts Roelof de Koning ten tonele. Wij volgen zijn gang door het leven en die van zijn metgezellen, babyboomers zoals hijzelf.

Intussen wil deze ambitieuze roman door de bijzondere vertelwijze de chaos van het bestaan voelbaar maken. De toon is vitaal én wanhopig. De opbouw fragmentarisch; toch zijn er lange lijnen. De tekst ontroert, bedwelmt, stoot af, sleept mee, is langdradig, wekt de lachlust, verwart, zet aan het denken over de wereld... en treft de lezer ‘met het besef een broodkruimel te zijn op de rok van het universum’ (Lucebert).
ECI Literatuurprijs Shortlist 2016

Dit boek in de pers

Poëtische roman. (...) Vaak geestige stukjes die langzaam, maar fijn lezen. (...) Een soort kruising tussen een 21ste-eeuwse timeline en de angstaanjagende krantenberichten die Louis Paul Boon ooit onderaan de bladzijden van Menuet afdrukte.  
NRC  

Dit boek heeft een encyclopedische rijkdom, zoveel wil het omvatten, zo veel wil het laten zien en in herinnering roepen. Het is een hoogst origineel portret van een generatie, dat laat zien dat het vertelsels zijn, fictieve en waargebeurde, die levens inkleuren, toonzetten en betekenis geven. Verhalen bepalen ons in plaats van andersom. Voor een schrijver moet dat geen vervelende conclusie zijn.  
De Volkskrant  

Om het doldraaien van de wereld te laten zien schuurt Oosterhoff vaak dicht tegen de werkelijkheid aan. De absurditeit weet hij goed te vangen. (...) Een traditionele roman wordt dit nergens. Oosterhoff richtte zijn boek voornamelijk in als een soort gekkenhuis. En daar valt, zoals inmiddels wellicht duidelijk zal zijn, het nodige te lachen. Komisch zijn ook de aaneengeregen en opeens opduikende samenvattingen van romans. Oosterhoff laat zien dat alles absurd is.  
Het Parool  

Tonnus Oosterhoff schrijft met Op de rok van het universum een droomwerk. (...) Oosterhoff is een uitzonderlijk en onverwisselbaar auteur in alles wat hij schrijft. (...) Hij roept existentiële vragen op en schrijft tomeloos, absurd en geestig. (...) Vierhonderd pagina's fantastisch droomproza.  
Trouw  

Een bijzonder en overvol boek waarover de lezer nog lang na kan denken en dat noopt tot herlezing.  
De Standaard  

Een boek dat bekroond mag worden, omdat het een jungle en tegelijk zeer doordachte compositie is, opgebouwd uit volstrekt heldere zinnen die iets duizelingwekkends verbeelden. (...) Gedurfd, fragmentarisch, hilarisch, ernstig, veelstemmig, erudiet, verwarrend.  
Dagblad Van Het Noorden  

Elk woord op de juiste plek, elke zin loopt zoals hij moet lopen. Maar ook naar de inhoud is elke pagina van deze overweldigende roman gevuld met puur plezier.  
Dagblad De Limburger  


Reviews & recensies

Een kleurrijke en willekeurige verzameling van anekdotes, uit het leven van dierenarts Roelof.

Iemand die uit een reuzenrad te pletter valt, bedenkt onder het vallen dat hij nooit een kaartje voor de attractie heeft gekocht. 'Maar dan mag u hier helemaal niet vallen!', zegt de kolossale geüniformeerde portier die hem opvangt met lange, aapachtige armen. Wel honderd van dit soort absurde, verder niet uitgelegde scènes passeren de revue. De meesten over dieren, grappig dus dat ik juist deze eruit pik. Fragmentarisch, aldus de achterflap, maar eerder chaotisch en niet te volgen, denk ik als ik de eerste vijfentwintig pagina's van Oosterhoffs boek – dat genomineerd is voor de ECI Literatuurprijs – lees. Maar de aanhouder wint. Uiteindelijk blijkt deze roman over de vrij kleurloze dierenarts Roelof de Koning te gaan. Geen lineair verslag van zijn leven, maar een kleurrijke en willekeurige verzameling van vermakelijke en ook pijnlijke anekdotes over de omgeving en tijd waarin Roelof leeft. Je leert hem kennen van zijn jeugd tot aan zijn dood. Bij het lezen van deze tweede roman van Oosterhoff doemen onherroepelijk existentiële levensvragen op als: Wat doen we hier als 1 van die 7 miljard? Wat stelt ons leven voor? En, heeft het leven een doel of is het slechts een aaneenschakeling van gebeurtenissen? Oftewel, zijn wij slechts een kruimel op de rok van het universum?

Bekijk alle reviews van Art Rooijakkers 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • boeken over grote onderwerpen
  • onconventioneel werk

Details:

Auteur(s)Tonnus Oosterhoff
UitgeverijBezige Bij, De
ISBN9789023495741
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's400
Verschijningsdatum
Afmetingen216 x 136 x 32 mm.
Gewicht524 gr.  

Recent bekeken producten