Nieuwe Drentse Volksalmanak 2013

• Paperback

€ 5,00

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

In de 'Nieuwe Drentse Volksalmanak 2013' beschrijft auteur Pieter den Hengst de opmerkelijke resultaten die opgravingen in de jaren '60 in de Grote Kerk van Emmen hebben opgeleverd. Onder de kerk ligt één van de oudste vermoedelijk christelijke begraafplaatsen in Drenthe. In de 9de eeuw werden hier de eerste mensen begraven. Vaak kregen zij grafgiften mee, zoals messen en gespen. Omstreeks 850 werd op deze begraafplaats de oudste houten voorloper van de Grote Kerk gebouwd. De resultaten van dit 50 jaar oude onderzoek worden in de Nieuwe Drentse Volksalmanak 2013 voor het eerst integraal gepresenteerd.

De nieuwste editie van de 'Nieuwe Drentse Volksalmanak' bevat nog meer interessante kost. Ook opgravingen in de kerken van Diever en Rolde werpen nieuw licht op de kerstening van Drenthe in de vroege middeleeuwen. Daarnaast wordt de speurtocht naar de op raadselachtige wijze verdwenen Romeinse muntschat van Nieuwe Krim beschreven en de herontdekking van een rijk graf uit de Late IJzertijd uit Emmen.
Aan bod komen verder onder meer de Drentse oorlogstekeningen van Ad Blok van der Velden en de provinciale nota 'Anno Drenthe' , die in 1973 verscheen. De nota behandelde de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van Drenthe. Bij nadere analyse blijkt het een typisch product van de jaren zeventig.

Geschiedenis, archeologie, historische geografie, monumentenzorg, architectuur en beeldende kunsten, de Nieuwe Drentse Volksalmanak bestrijkt een breed veld en biedt elk jaar 200 pagina's bouwstenen voor de regionale geschiedschrijving. Wie geïnteresseerd is in het lange en rijkgeschakeerde verleden van Drenthe mag de Nieuwe Drentse Volksalmanak niet missen.
De nieuwe Drents(ch)e Volksalmanak, opvolger van de Drentsche Volksalmanak (1837-1851), verschijnt sinds 1883. In de loop van de jaren is de almanak uitgegroeid tot historisch en archeologisch jaarboek van Drenthe. Het is hét podium voor zowel professionele onderzoekers als amateurhistorici en -archeologen die de resultaten van hun onderzoek op wetenschappelijk verantwoorde wijze aan een breed publiek willen presenteren. Wie geïnteresseerd is in het lange en rijkgeschakeerde verleden van Drenthe - van vuistbijl tot veenkolonie - mag de 'Nieuwe Drentse Volksalmanak' niet missen.

Er zijn nog geen reviews voor dit boek

Schrijf een review en maak kans op € 50

Schrijf een review

Details:

UitgeverijGorcum, Koninklijke Van
ISBN9789023252535
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's208
Verschijningsdatum
Afmetingen242 x 172 x 12 mm.
Gewicht449 gr.

Recent bekeken producten