Moresnet

Philip Dröge • Hardcover eci.nl lezers

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€15,99

Overal elders € 19,99

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Bestellen

Moresnet is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

'Zoals in zijn eerdere boek De schaduw van Tambora, bedrijft Dröge ook hier weer historische schakelvertelkunst van het hoogste niveau. Hij sleept op overtuigende wijze randgebeurtenissen naar het centrum van zijn belangstelling. *****' NRC Handelsblad

 

Van 1816 tot 1918 lag Moresnet aan de Nederlandse zuidgrens. Het landje had 300 inwoners, die zich in de loop van de tijd echt een volk begonnen te voelen. Ze hadden een eigen hoofdstad (het dorp Kelmis), een staatshoofd (de burgemeester) en een verdedigingsmacht (de veldwachter).

De vrijheid en lage belastingen trokken duizenden avonturiers aan en Moresnet groeide uit tot een voorbeeld van hoe mensen zonder grote overheid gelukkig en welvarend konden worden. Sterker nog, de wereldvrede moest hier beginnen. Idealisten wilden er de ideale staat vestigen, met de Esperanto-naam Amikejo (Vriendschap).

Philip Dröge onderzoekt het merkwaardige verhaal achter Moresnet:

 

  • Hoe kon dit onwaarschijnlijke landje ontstaan?
  • Wie woonden er?
  • Hoe was het leven in dit staatsrechtelijke unicum?

 

Dröge vertelt over dieven, gokkers, smokkelaars, mijnwerkers en een dromer die van Moresnet die ideale samenleving wilde maken – en daar bijna in slaagde.

 

Philip Dröge is journalist, columnist en initiatiefnemer van het populair-wetenschappelijke persbureau FAQT. Hij schreef eerder De schaduw van Tambora dat lovend door de pers werd ontvangen, schrijft voor diverse tijdschriften en treedt geregeld op als gastspreker en commentator op radio en televisie.

Dit boek in de pers

Dröge sleept op overtuigende wijze randgebeurtenissen naar het centrum van zijn belangstelling. [...] Dat het neutrale Moresnet ophield te bestaan – het werd in 1920 door België geannexeerd – mag de Dröge-lezer betreuren, maar zonder twijfel is deze bevlogen historieschrijver alweer voor een volgend meesterlijk boek in de archieven gedoken.  
NRC  


Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

Historische vertelkunst van het hoogste niveau, over een wonderlijke politieke weeffout.

In dit boek beschrijft journalist, columnist Philip Dröge over het onwaarschijnlijke landje Moresnet, dat een eeuw lang opgesloten heeft gelegen tussen Nederland, België en Duitsland. Dröge heeft zich echt verdiept in de geschiedenis ervan en weet zo diverse personages uit die tijd tot leven te brengen. Je wordt meegezogen in de bijzondere geschiedenis van dit ministaatje, dat na de Eerste Wereldoorlog ophield te bestaan. Dröge sleept op overtuigende wijze randgebeurtenissen naar het centrum van zijn belangstelling. Een meesterlijk boek.

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • boeken over de geschiedenis van Nederland
  • toegankelijke boeken over oorlog

Details:

Auteur(s)Philip Dröge
UitgeverijSpectrum
ISBN9789000349609
TaalNederlands
UitvoeringHardcover
Aantal pagina's272
Verschijningsdatum
Afmetingen238 x 160 x 32 mm.
Gewicht617 gr.  

Recent bekeken producten