Mens Dier Ding

Alfred Schaffer • Paperback

€ 18,90

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Bestellen

Mens Dier Ding is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Wat weten we weinig van de roemruchte Sjaka – zijn leven hangt aan elkaar van roddel en achterklap. Hij is een machthebber, een held, een verschrikking, uitvinder van de korte steekspeer. Maar ook een asielzoeker, een dichter, een weeskind, een oude man die zit te verpieteren in een verpleeghuis. Hij dooft een vuur met zijn blote voet, zijn hobby’s zijn schaken, vissen en met de auto eropuit trekken. Is hij ook de man die op de snelweg gaat liggen en uiteindelijk vermist raakt?

In de bundel Mens Dier Ding, Schaffers eerste sinds Kooi (2008), maakt de lezer kennis met de overblijfselen van een mythe, aan de hand van korte dagboekfragmenten, monologen, herinneringen, brieven en meer. Het verhaal van een leven dat nooit het onze is geweest maar zich toch zo schrikbarend dichtbij moet hebben afgespeeld. Uiteindelijk is hij een doodnormaal verzinsel, net als iedereen.

Dit boek in de pers

Dit boek is een gebeurtenis in de poëzie. (...) Een meesterwerk.  
NRC  

Gedreven poëzie over een legendarische tiran.  
De Volkskrant  

Schaffer laat zien tot wat voor dierlijks een mens in staat is en hoe weinig een mensenleven soms waard is. Dat doet hij met humor, met schwung, teder en bedachtzaam; in poëzie waarin 'bloeddorst' eruit kan zien als een 'massief brok pure chocolade'. Mens dier ding grijpt je naar de keel, en dat gebeurt niet dagelijks bij poëzie.  
Trouw  

In Mens Dier Ding gaat Alfred Schaffer diep in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Hij toont hoe bloeddorst eruitziet wanneer vijanden gereduceerd worden tot dieren, of zelfs dingen, en legt het kwetsbaarste punt van de strijder bloot: dat waarop die zelf ook prooi is. Hij geeft de wreedaardige Sjaka een bewustzijn, toont haast meedogenloos de deconstructie van een zieke geest die soms wel erg veel op ons burgerlijke zelf lijkt. Het is een ongemakkelijke spiegel.  
Knack  

Door die variatie van vormen doorbreekt Schaffer op een speelse én indringende manier het stereotiepe verwachtingspatroon en vernieuwt hij zichzelf. En zorgt hij voor een erg actuele en maatschappijkritische bundel. (...) Mens dier ding heeft mij zonder meer uit het lood geslagen.  
De Morgen  

De kans is klein dat een bundel u dit jaar méér zal beklijven.  
Humo  

Schaffer wisselt onderkoeld verhaal en manische lyriek moeiteloos af, maakt van de mythische wrede koning weer een mens als jij en ik. Een poëtische tour de force.  
De Gooi- En Eemlander  

Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • gedichten

Details:

Auteur(s)Alfred Schaffer
UitgeverijBezige Bij, De
ISBN9789023482833
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's72
Verschijningsdatum
Afmetingen200 x 149 x 13 mm.
Gewicht211 gr.  

Recent bekeken producten