Malva

Hagar Peeters • Paperback eci.nl lezers

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€15,92

Overal elders € 19,90

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Bestellen

Malva is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Pablo Neruda was ooit getrouwd met een Nederlandse vrouw. Ze kregen een gehandicapte dochter, Malva, die op achtjarige leeftijd stierf. In een even lyrische als verhalende debuutroman laat Hagar Peeters dit jonge meisje na haar dood de pen oppakken die haar vader bij zijn overlijden uit zijn hand heeft laten glijden. Onverschrokken treedt Malva op als alwetende verteller over haar eigen leven en over dat van haar beroemde vader. Ze draaft op haar paardje over de eeuwige jachtvelden, waar ze zielsverwanten ontmoet bij wie ze een antwoord probeert te vinden op de vraag hoe het kan dat Neruda, de onberispelijke held die opkwam voor de vergetenen en de vertrapten, haar heeft verstoten. Ze vraagt Hagar Peeters, die tot haar elfde door haar vader werd verzwegen, als 'ghost writer' op te treden. Ten tijde van Neruda's dood was Hagars eigen vader als journalist in Santiago de Chile; hij was erbij toen tijdens de begrafenis van Neruda de eerste demonstratie tegen het regime van generaal Pinochet werd gehouden. Zo kruisten de levens van beide vaders elkaar. Met poëtische pen reconstrueert Hagar Peeters op intelligente en speelse wijze het verhaal van een kind dat er niet mocht zijn.

Dit boek in de pers

Hagar Peeters overtuigt met dichterlijk proza vol magisch realisme, biografische details en psychologisch inzicht.  
OPZIJ  

Hagar Peeters brengt Malva tot leven, met een virtuoze vertelstem. (..) Peeters laat in haar debuut zien hoe groot de kracht van de verbeelding is en bovenal hoe je een verhaal vertelt.  
Het Parool  

De vertelster zwenkt van boosheid naar hunkering naar berusting en weer terug, om te besluiten met een prachtig weemoedig slotakkoord dat ten volste getuigt van de kracht, troost en zin van dichtkunst en verbeelding in het algemeen, en van dit wervelende romandebuut in het bijzonder.  
Trouw  

'Een lange, lyrische, en wonderbaarlijk natuurlijk klinkende brief aan vader Neruda, een poging hem postuum alsnog te bereiken door hem haar levensverhaal te vertellen, tot en met haar wrange einde.' - de Volkskrant  
De Volkskrant  

Slechts een halve bladzijde is er nodig en dan al is zonneklaar dat er in de dichter Hagar Peeters ook een bijzondere romanschrijfster huist.  
NRC  


Reviews & recensies

Een bijzondere leeservaring. De lange, poëtische zinnen moet je traag lezen.

Dichter Pablo Neruda ken je misschien wel van zijn Mocht je me vergeten - "zolang je leeft zal mijn liefde in jouw armen zijn, zonder mijn armen te verlaten." Hij goochelde niet alleen met mooie woorden, maar kwam ook op voor het Chileense volk. Dat kwam het duur te staan; hij werd vermoord door het entourage van dictator Pinochet. Opmerkelijk: zijn politieke engagement staat in schril contrast met zijn engagement als vader. Wat bijna niemand wist, is dat uit zijn huwelijk met een Nederlandse vrouw dochter Malva werd geboren. Ze was gehandicapt, en dus zweeg Neruda haar dood. Hij noemde haar een "vampier van 3 kilo", een "gedrocht" en een "puntkomma". Op haar achtste stierf Malva na een ongelukkig leven.Hagar Peeters, dichter en zelf het slachtoffer van een afwezige vader, haalt Malva alsnog uit de vergeetput en geeft haar een prachtige, lyrische stem. Het waterhoofdje herrijst uit de doden, en hoe. In poëtische woorden vertelt ze over haar vader, zijn zwak voor vrouwelijk schoon en hoe ze in de steek werd gelaten door hem. Qua vorm is "Malva" een heel bijzondere leeservaring. De lange, poëtische zinnen vragen erom traag gelezen te worden, en als het moet herlezen. Een aanrader voor liefhebbers van beeldtaal en mooie zinnen!

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • romans over het hiernamaals
  • boeken over Zuid Amerika

Details:

Auteur(s)Hagar Peeters
UitgeverijBezige Bij, De
ISBN9789023492665
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's320
Verschijningsdatum
Afmetingen215 x 135 x 21 mm.
Gewicht320 gr.  

Recent bekeken producten