Koken voor kardinalen

Bartolomeo Scappi • Hardcover

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€28,00

Overal elders € 35,00

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Gratis verzending

Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

'Een vakkundige en competente meester-kok streeft naar een goed begin, een beter middendeel en een best einde. Hij gaat te werk als een bedachtzame architect die na het maken van een goede tekening een stevige fundering legt en daarop een nuttig en fraai bouwwerk plaatst - waarmee hij de wereld verblijdt.' Aldus meester-kok Bartolomeo Scappi in zijn verhandeling over de kookkunst die in 1570 in Venetië gedrukt is, prachtig geïllustreerd met zevenentwintig prenten van de ideale keukeninrichting en al het benodigde keukengerei van een hof.
Scappi is als kok in dienst geweest van diverse kardinalen én van paus Pius V. In ruim negenhonderd recepten schetst hij tussen de regels door een suggestief beeld van het leven in en om het Vaticaan. Zijn menu's voor feestelijke banketten aan de oever van de Tiber geven een goed beeld van Romes rijkdom. Hij luisterde ze vaak op met kunstige pronkgerechten, zoals een kasteel van deeg, gevuld met levende vogeltjes die blij wegfladderden als de pastei werd aangesneden.

Reviews & recensies

Dit boek is voor diegenen die een duik in de geschiedenis net zo leuk vinden als een duik in de keuken.

Veel mensen denken dat in Frankrijk de basis van de hedendaagse kookkunst ligt. Niets is minder waar, want de basis ligt wel degelijk in Italië en de chef Bartolomeo Scappi heeft daar wel degelijk een rol ingespeeld. Dit boek is een hertaling van een van de kookboeken die hij schreef in 1570. Klinkt je dat saai in de oren? Nee hoor, want Scappi was in dienst van 3 kardinalen en 2 pausen. Naast recepten beschrijft hij het wel en wee van het leven in het Vaticaan. Je krijgt een fantastisch beeld van de banketten, de weelde en de rijkdom. Wellicht denk je dat de recepten niet meer van deze tijd zijn? Maar nee, de keuken uit de 16de eeuw is een spannende keuken, vol met kruiden en specerijen. In het boek vinden we een van de eerst beschreven pizza’s! Het originele werk bestaat uit 6 boeken, gelukkig wisten vertaalster Ike Cialona en Jonah Freud het tot 1 boek te verwerken. Extra leuk is het dat de gravures in het boek zijn meegenomen. Dat maakt dit boek tot een kleine tijdmachine, dit soort boeken lees ik heel graag. Toch nog een paar recepten om je lekker te maken: rijstebrij met amandelmelk of olie, gevulde langoesten, knoflooksaus met verse walnoten en amandelen of een heerlijke crostine met kalfshersenen en kalfszwezerik. Dit boek is voor diegenen die een duik in de geschiedenis net zo leuk vinden als een duik in de keuken.

Bekijk alle reviews van Danny Jansen 


Details:

Auteur(s)Bartolomeo Scappi
UitgeverijAthenaeum
Vertaler(s)Ike Cialona
ISBN9789025300708
TaalNederlands
UitvoeringHardcover
Aantal pagina's424
Verschijningsdatum
Afmetingen258 x 210 x 33 mm.
Gewicht1287 gr.

Recent bekeken producten