Juliana

Jolande Withuis • Hardcover

€ 39,99

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Gratis verzending

Bestellen
*eci.nl prijs € 31,99

Vanaf 28 februari 2017

Reserveer

Juliana is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Juliana (1909-2004) was een door velen geliefde vorstin; niettemin weten we weinig van haar persoonlijk leven. Na een afgeschermde jeugd in de benauwenis van het hof en na haar opbloei tijdens haar verblijf in Canada gedurende de Tweede Wereldoorlog, waarbij ze zich veel actiever inzette voor de geallieerde zaak dan veelal wordt gedacht, begon Juliana in 1948 vol ambitie aan haar ‘zware maar mooie’ taak. De competente prinses werd evenwel algauw geconfronteerd met grote persoonlijke en politieke teleurstellingen en haar regeringsperiode werd getekend door een reeks van crises. Juliana’s blijvende liefde voor prins Bernhard, die in 1936 als haar bevrijder uit de hemel was gevallen, werd haar achilleshiel. Hij bracht haar bijna ten val.
Juliana was grillig en gretig; gelovig en goedgelovig. Gewoon was ze in elk geval niet. Ze moest functioneren in een wereld van zich vaak superieur voelende mannen. En zoals ze zich tegen allerlei andere conventies verzette, verzette Juliana zich van jongs af aan tegen de achterstelling van vrouwen.
Niet eerder verscheen een zo uitgebreide, op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde biografie van de vorstin die velen beschouwen als ‘onze’ koningin. Withuis kon haar werk baseren op brieven en ander nooit eerder gepubliceerd privémateriaal. Daarmee schreef ze niet alleen een intieme en indringende levensgeschiedenis, maar ook een portret van een veelbewogen eeuw.
Gratis verzending

Dit boek in de pers

Een uitstekende biografie. (...) Kraakhelder.  
NRC  

Haarscherp toont Withuis hoe de persoonlijke strubbelingen van Juliana het particuliere overstijgen. Maar meer nog is Juliana een boek dat laat zien hoeveel schade het systeem een individu kan toebrengen.  
NRC  

Wat een boek.  
De Volkskrant  

Een fantastisch boek. Leest verslavend.  
DWDD  

Eerste uitgebreide, op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde biografie van de geliefde vorstin.  
Algemeen Dagblad  

Een geweldige biografie  
Het Parool  

In haar biografie van Juliana weigert historisch sociologe Jolande Withuis de fouten van haar hoofdpersoon weg te strepen tegen die van haar echtgenoot Bernhard. .  
Trouw  

Een meesterwerk. Adembenemend soms en spannend, meeslepend, vol anekdotes, maar zeer eerlijk.  
Friesch Dagblad  

Dat het boek geen ogenblik verveelt, is een compliment voor Withuis' schrijfstijl. Bevat veel nieuwe verhalen  
Reformatorisch Dagblad  

Eerste uitgebreide, op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde biografie van de geliefde vorstin.  
AD  


Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek geschiedenis

Goed geschreven biografie over onze dappere en bijzondere koningin. Leest heel gemakkelijk. Spraakmakend!

Deze biografie van sociologe Jolande Withuis is inmiddels al spraakmakend. Voor dit boek heeft Withuis geen gebruik kunnen maken van het Koninklijk Huisarchief. Beatrix heeft haar, in de tijd dat ze nog koningin was, nooit toestemming gegeven daarvan gebruik te maken. Maar Withuis ontving wel talloze documenten van vriendinnen van Juliana. Een schat aan bronnenmateriaal! Het heeft een ontluisterend beeld opgeleverd van het ongelukkige huwelijk tussen Juliana en Bernhard. Het boek is ook het verhaal over een gevangenschap. Juliana was als enig kind erg eenzaam in haar isolement van een koninklijk protocol, en heeft zich in de loop van haar leven met de verkeerde mensen verbonden. Haar huwelijk met Bernhard was ongelukkig. En daarna heeft ze zich overgegeven aan een vrouw die haar en haar ambt in een diepe crisis zou storten: Greet Hofmans. Maar intussen floreerde Juliana in de verschillende vriendinnengroepen die ze had. De veerkracht van Juliana heeft ervoor gezorgd dat alles toch nog een beetje op z’n pootjes terecht is gekomen. Juliana slaagde erin om mensen levenslang aan zich te binden. Een heel bijzondere vrouw.

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • biografieën over het Nederlandse koningshuis
  • lichte verhalen in literaire stijl

Details:

Auteur(s)Jolande Withuis
UitgeverijBezige Bij, De
ISBN9789023435235
TaalNederlands
UitvoeringHardcover
Aantal pagina's752
Verschijningsdatum
Afmetingen237 x 162 x 49 mm.
Gewicht1311 gr.  

Recent bekeken producten