Judas

Amos Oz • Hardcover eci.nl lezers

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 10,50

Overal elders € 15,00

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

De laatste bestelling was 1 dag geleden.
Bestellen

Judas is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Jeruzalem, de winter van 1959. Sjmoeël Asj besluit zijn studie (en zijn scriptie waarin hij zich vooral zou richten op de rol van de mysterieuze Judas) af te breken. In diezelfde tijd verlaat zijn vriendin hem en blijkt dat zijn ouders hem niet meer financieel kunnen ondersteunen.

Sjmoeël heeft er genoeg van en wil Israël verlaten, maar dan ziet hij een advertentie die hem de mogelijkheid geeft om toch te blijven, ook al mag hij niemand vertellen waar hij is. Hij komt terecht in het huis van een oude man, Gersjom Wald. ’s Avonds laat leest Sjmoeël hem voor; ze praten over het zionisme en het conflict tussen de joden en de Arabieren. Ze praten, kortom, over God en de wereld. In het huis van de oude man ontmoet Sjmoeël ook de ondoorgrondelijke Atalja Abarbanel. Direct is hij van zijn stuk gebracht door de schoonheid en ongenaakbaarheid van deze vrouw. Langzaam weet hij het geheim van de relatie tussen Gersjom en Atalja te ontrafelen.

In Judas keert Amos Oz terug naar de omgeving van zijn meest succesvolle en geliefde boeken: het Jeruzalem van halverwege de twintigste eeuw. Judas is een verhaal over liefde en volwassen worden, waarin Oz op openhartige en moedige wijze het thema verraad verweeft. Net als in Een verhaal van liefde en duisternis combineert Oz zijn persoonlijke visie op historie en heden van Israël met een meeslepende plot en een schitterende stijl.
30% korting voor vaste klantenDWDD Boek van de maand

Dit boek in de pers

Een wijs en doorleefd boek over drie generaties Israëliërs die worstelen met zichzelf en met hun onmogelijke land. Als literaire verdediging van Oz' overtuiging dat alleen een compromis met je tegenstander tot vrede kan leiden is Judas geslaagd.  
NRC  

De schrijver is geen historicus, maar hij schrijft wel degelijk geschiedenis.  
De Volkskrant  

Daverende literatuur. Diep menselijk, hartverwarmend en liefdevol. Een bildungsroman, zo goed en aanstekelijk geschreven dat je er blij van wordt.  
Trouw  

Judas verdient de hoogste lof. Het is een uiterst wijs maar ook uiterst tragisch boek.  
De Groene Amsterdammer  

Ruim tien jaar na Een verhaal van liefde en duisternis voegt Amos Oz met Judas opnieuw een epische dimensie aan zijn oeuvre toe. (...) Het is met hoop dat Oz de lezer na ruim 400 wervelende pagina's achterlaat.  
De Standaard  

Judas wordt van binnenuit beschreven, in een adembenemende perspectiefwisseling, zoals alleen de beste schrijvers dat kunnen. (...) Oz weet zo via de weg van de fictie een brug te slaan tussen toen en nu, hij laat zien hoezeer mensen elkaar doorlopend verraden, en dat er toch zuiverheid mogelijk is. Het is eigenlijk wonderlijk dat een boek met zo'n confronterende boodschap je toch met een gevoel van hoop achterlaat.  
Friesch Dagblad  

Oz slaagt erin beide verhaallijnen rond de twee verraders te verwerven in een boeiende roman die nergens zwaarwichtig wordt. Sjmoeël is overigens een schitterend personage, een baardige holenmens die zich schaamt voor zijn emotionele trekjes (...) In Judas is ook een mooie rol weggelegd voor Jeruzalem.  
De Tijd  


Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

Onnavolgbaar werk waarin Oz het begrip "verrader" onder de loep neemt tegen de achtergrond van de strijd om het Heilige Land

In 'Judas' doet de Israëlische schrijver Amos Oz een poging het begrip Verrader te onderzoeken. Oz zelf werd als kind "verrader" genoemd nadat hij met een Britse soldaat was opgetrokken, en nog steeds, sinds hij de idee verspreidt dat de Israëlische bezetting een corrumperend effect heeft op de Israëlische samenleving. Oz' conclusie is dat een "verrader" de meest toegewijde, lieve persoon kan zijn in de ogen van zijn volgers. Daarvoor brengt hij twee beroemde "verraders" ten tonele: de ultieme verrader Judas Iscariot die zijn held voor 30 zilverlingen verkocht, en een lid van de Zionist Executive Committee die als enige tegen de stichting van de staat Israel was. Judas is volgens Oz ook een held, hij was immers de eerste die volledig overtuigd was van de goddelijkheid van Jezus, en bedacht dat deze toch wel ongedeerd de kruisiging zou doorstaan. Dat bleek niet zo, en Judas beroofde zich vervolgens zelf van het leven als "eerste Christen, laatste Christen, enige Christen". Oz schijnt ook zijn licht op de strijd voor het Heilige Land, die langzaam maar zeker verandert van een spiritueel naar een materialistisch streven. 

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • romans over verraad
  • boeken over grote onderwerpen

Details:

Auteur(s)Amos Oz
UitgeverijBezige Bij, De
Vertaler(s)Hilde Pach
ISBN9789023492399
TaalNederlands
UitvoeringHardcover
Aantal pagina's400
Verschijningsdatum
Afmetingen223 x 145 x 37 mm.
Gewicht595 gr.

Recent bekeken producten