Ivanov

Hanna Bervoets • Paperback eci.nl lezers

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€15,99

Overal elders € 19,99

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Bestellen

Ivanov is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

'Ivanov' van Hanna Bervoets gaat over Felix, een jonge, homoseksuele student die voor een halfjaar naar New York vertrekt om een seminar journalistiek te volgen. Hij ontmoet virologe Helena Frank. Helena doet onderzoek naar de oorsprong van het hiv-virus: aids moet tijdens de experimenten van Ilya Ivanov in 1924 van aap op mens zijn overgegaan, toen Ivanov menselijk DNA met dat van een aap probeerde te combineren, aldus Helena. Felix besluit een artikel te schrijven over Helena. Naarmate zijn research vordert bouwt hij een intense relatie op met de hoogleraar. Dit tot ongenoegen van Lois, Helena's jongere assistente. Algauw raakt Felix verstrikt in een complex machtsspel met Lois en Helena, waarbij de rollen voortdurend veranderen en de drijfveren lang ongewis blijven. Gebruikt Helena Felix voor haar experiment of gebruikt hij haar voor zijn studie? En wat verbergen de twee vrouwen; welke rol spelen de controversiële ideeën van Ivanov bij hun onderzoek? Op soepele wijze vermengt Bervoets de bizarre maar waargebeurde geschiedenis van de Russische held Ivanov met de memoires van Felix. Dit maakt 'Ivanov' tot een verbluffende roman over de invloed van cultuur op onze moraal en over de grenzen die we trekken om te bepalen wie of wat we zijn.

Dit boek in de pers

Er zijn schrijvers die goed een verhaal kunnen vertellen en er zijn schrijvers die goed vragen kunnen stellen. Hanna Bervoets begint zich steeds meer te ontwikkelen tot een hybride.’  
NRC  

Een gesmeerd coming of age-verhaal dat beklijft als een gedegen psychologisch drama.  
De Volkskrant  

Nooit was ze zo scherp als in het even vlotte als diepgaande Ivanov.  
NRC Next  

Zo'n Frankenstein-achtig experiment is een kolfje naar de hand van Bervoets, die in razend tempo een eigenzinnig literair oeuvre opbouwt met science fiction-achtige ideeënromans die gunstig opvallen in ons literaire landschap. Het plezier van deze roman schuilt vooral in haar altijd verrassende, hoekige observaties, én haar meeslepende vertelkunst.  
Trouw  

Buiten kijf staat dat Ivanov een bijzondere, onalledaagse, ambitieuze roman is.  
Vrij Nederland  

Ivanov is Hanna Bervoets op haar best: een bizar verhaal met realistische, aansprekende personages beschreven in buitengewoon scherpe zinnen. Bijna-sciencefiction wordt afgewisseld met adembenemende beschouwingen.  
HP/De Tijd  

Bervoets is een antropologisch schrijfster; ze excelleert in observaties van menselijk gedrag, verbindt daaraan theorieën, en is uitermate creatief in het bedenken van wetmatigheden.  
De Groene Amsterdammer  

Psychologisch spiegelpaleis.  
De Standaard  

Een meeslepende roman over de invloeden van onze cultuur op ethiek.  
De Morgen  

Hanna Bervoets behoort tot de goede soort veelschrijvers. Neem Ivanov. Behalve een intelligent opgebouwd verhaal met flashbacks, haarspeldbochten en op elkaar gestapelde vertelperspectieven is het ook een sluwe mix van Frankenstein, bildungsliteratuur en New Scientist.  
Humo  

Vernuftige literatuur van de bovenste plank.  
ZIN  

De vele themas en subthemas worden zo spannend opgediend, dat je ze haast ongemerkt consumeert. Je wilt de knoop die Bervoets je voor houdt ontward zien.  
Dagblad Van Het Noorden  

Bervoets in bloedvorm, een boek met ijzersterke ingrediënten van een schrijver op haar best.  
Opzij  

Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • romans over ethiek
  • romans over wetenschap

Details:

Auteur(s)Hanna Bervoets
UitgeverijAtlas Contact
ISBN9789025446451
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's320
Verschijningsdatum
Afmetingen211 x 135 x 32 mm.
Gewicht446 gr.  

Recent bekeken producten