Het Tibetaans dodenboek

• Hardcover

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€19,99

Overal elders € 24,99

In herdruk, verwacht vanaf 03-05-2017

Reserveer

Het Tibetaans dodenboek is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud


Het eeuwenoude Tibetaanse Dodenboek (Bardo Thödol) is misschien wel het merkwaardigste boek dat het Westen van het Oosten heeft ontvangen.
Nadat het eeuwenlang (van mond tot oor) werd overgeleverd zou deze tekst zijn opgeschreven door Padma Sambhava, de yoga-leraar die het boeddhisme in de achtste eeuw naar Tibet bracht en die als grondlegger van het lamaïsme wordt beschouwd.
Carl Gustav Jung noemt in zijn inleiding Het Tibetaanse Dodenboek van een ongeëvenaarde superiotiteit wat de psychologie en de kritische filosofie betreft. De tekst wijdt in, in de zin van het leven dat de dooservaringomvat, niet als gebeuren op een bepaald tijdstip, maar als een voortdurend bereid-zijn, dat werkelijk leven pas mogelijk maakt.
Op archetypische wijze wordt de toestand beschreven die de dood genoemd wordt, tot aan het moment waarop naar oosterse opvatting de nieuwe geboorte plaatsvidnt. Daaruit komt naar voren dat de betekenis van het sterven onverbrekelijk met de zin van het leven verbonden is.
Voortdurend wordt de lezer gewezen op de noodzaak het rechtstreekse contact met het onnoembare-in-zichzelf te zoeken. De grondtoon van het onderricht is het met onuitputtelijk geduld oproepen tot wat Jung noemt: ‘de zorgvuldige en gewetensvolle waarneming van de irrationele facetten van het heilige en de mens zelf’. Wanneer dit bij hem aanslaat zal hij niemand meer vragen wat hij moet kiezen, maar met vallen en opstaan zijn eigen gezag zoeken – en vinden. Want in hemzelf is de bron van leven, en wat hij in wezen is: een ononderbroken opeenvolging van bewustzijnstoestanden, waarin geboorte (als het aannemen van een lichaam) en dood (als het afleggen van een lichaam) zijn besloten. Dit herkenbaar maken is de zin van het onderricht van Het Tibetaanse Dodenboek.

Details:

UitgeverijAnkhhermes, Uitgeverij
Vertaler(s)E.A. Rutgers
ISBN9789020219548
TaalNederlands
UitvoeringHardcover
Aantal pagina's232
Verschijningsdatum
SerieGrote klassieken
Afmetingen248 x 140 x 25 mm.
Gewicht494 gr.

Recent bekeken producten