Het hout

Jeroen Brouwers • Hardcover

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€27,99

Overal elders € 34,99

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Gratis verzending

De laatste bestelling was 2 dagen geleden.
Bestellen

Het hout is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

WINNAAR ECI LITERATUURPRIJS 2015

Speciale gebonden editie - met facsimile van handschrift

Het hout is het meesterwerk van Jeroen Brouwers over de gang van zaken in een door kloosterlingen geleid jongenspensionaat in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Hoofdpersoon Broeder Bonaventura is getuige van seksueel misbruik, sadisme en vernedering en zwijgt zoals iedereen. Maakt dit hem medeplichtig?

Brouwers heeft de gewoonte zijn manuscripten te schrijven op papier dat hij toevallig voorhanden heeft. Van de eerste pagina's van Het hout die Brouwers op een oude broodzak schreef, is een facsimile gemaakt. Deze is ingesloten in de nieuwe luxe, gebonden editie van Het hout.

Dit boek in de pers

Brouwers vertelt zijn verhaal op magistrale wijze (…) Een verhaal waar je onmogelijk onverschillig onder kunt blijven.  
Noordhollands Dagblad  

Hemeltergend mooi  
De Groene Amsterdammer  

Het hout blijft lang resoneren. Niet zozeer omdat dit een roman is die flink stof kan doen opwaaien - de combinatie pedofilie en het katholieke geloof laat de gemoederen zelden onberoerd - maar gewoon omdat hij goed is.  
Elsevier  

Genadeloos, vilein en eenduidig (…) een krachtig verhaal.  
Trouw  

Buitengewoon, deze Brouwers. Het draait en wielt op alle niveaus vernuftig in elkaar. Op elke bladzijde van Het hout is een wonder te vinden, een vondst groot of klein, maar zo gaaf dat een buiginkje nauwelijks te onderdrukken is  
De Volkskrant  

Een roman als een groot, niet noodzakelijk snel, maar ijzersterk lichaam. In vorm én in inhoud. (…) Brouwers houdt je gevangen in zijn taal, die zich om je heen sluit als de dikke muren van een klooster. (…) Hier is een schrijver aan het werk die wil laten zien wie de baas is.  
NRC  

Het Hout’ excelleert in groots opgezette tableaus, te ontdekken als een veelluik waarin oneindig veel details, allegorieën of parafernalia verstopt zitten. Taferelen die je soms ook een schaterlach ontlokken: wanneer Jezus Christus amper een paar dagen voor Pasen bij takelwerken in de kapel van zijn kruis dondert en de broeders het noorden kwijt zijn.  
De Morgen  

Brouwers demonstreert andermaal zijn ijle klasse (…) Brouwers creëert in Het hout een suspense met Hitchcockallures (…) Vingernagels verwoestende spanning (…) Het houtis een hellevaart die weken door het hoofd van de lezer spookt. Danken wij de Heer voor dit heidense meesterwerk.  
De Standaard  


Reviews & recensies

Een felle, wraaklustige roman over hypocrisie en machtsmisbruik binnen de katholieke kerk

‘Het Hout’ van Jeroen Brouwers is een felle, wraaklustige roman over hypocrisie en machtsmisbruik binnen de katholieke kerk. Zelf heb ik nog echte nonnen als juf gehad op mijn Brabantse kleuterschool. Rotwijven waren dat. Als linkshandige was ik niet al te handig, maar vergevingsgezindheid stond blijkbaar niet in hun Bijbel. Maandenlang moest ik aan hetzelfde werkje prutsen, terwijl mijn klasgenootjes al lang weer met iets anders bezig waren. Een slechte herinnering. Maar die valt in het niet bij de misstanden in een katholiek jongensinternaat in de jaren ’50 die Jeroen Brouwers in zijn scherpe roman ‘Het Hout’ beschrijft. Oude, vieze mannen die hun handen niet thuis kunnen houden en de weerloze jongens die aan hen zijn overgeleverd naar hartenlust afranselen of aanranden. Brouwers, zelf deels opgegroeid in een kostschool, vertelt het verhaal vanuit de ik-vorm van hoofdpersoon Fransicaner monnik Bonaventura, een relatieve buitenstaander in de kloosterorde. Dialogen ontbreken grotendeels, waardoor je als lezer soms het gevoel krijgt zelf opgesloten te zitten tussen de kloostermuren. Daar staan prachtig literair vuurwerk en taalvondsten tegenover; zinnen die niet worden afgemaakt of juist samenklonteren bijvoorbeeld.

Bekijk alle reviews van Art Rooijakkers 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • donkere dromerigheid
  • literaire duisternis

Details:

Auteur(s)Jeroen Brouwers
UitgeverijAtlas Contact
ISBN9789025446062
TaalNederlands
UitvoeringHardcover
Verschijningsdatum
Afmetingen238 x 160 x 31 mm.
Gewicht626 gr.

Recent bekeken producten