Het hout

Jeroen Brouwers • Hardcover

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€27,99

Overal elders € 34,99

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Gratis verzending

Bestellen

Het hout is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

WINNAAR ECI LITERATUURPRIJS 2015

Speciale gebonden editie - met facsimile van handschrift

Het hout is het meesterwerk van Jeroen Brouwers over de gang van zaken in een door kloosterlingen geleid jongenspensionaat in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Hoofdpersoon Broeder Bonaventura is getuige van seksueel misbruik, sadisme en vernedering en zwijgt zoals iedereen. Maakt dit hem medeplichtig?

Brouwers heeft de gewoonte zijn manuscripten te schrijven op papier dat hij toevallig voorhanden heeft. Van de eerste pagina's van Het hout die Brouwers op een oude broodzak schreef, is een facsimile gemaakt. Deze is ingesloten in de nieuwe luxe, gebonden editie van Het hout.

Dit boek in de pers

Een roman als een groot, niet noodzakelijk snel, maar ijzersterk lichaam. In vorm én in inhoud. (...) Brouwers houdt je gevangen in zijn taal, die zich om je heen sluit als de dikke muren van een klooster. (...) Hier is een schrijver aan het werk die wil laten zien wie de baas is.  
NRC  

Buitengewoon, deze Brouwers. Het draait en wielt op alle niveaus vernuftig in elkaar. Op elke bladzijde van Het hout is een wonder te vinden, een vondst groot of klein, maar zo gaaf dat een buiginkje nauwelijks te onderdrukken is.  
De Volkskrant  

Genadeloos, vilein en eenduidig (...) een krachtig verhaal.  
Trouw  

Onaangename thema's literair verbeelden - niet iedere schrijver kan dat. Jeroen Brouwers wel. (...) Het hout is een gelaagde aanklacht, een beladen onderwerp vertaald in een verfijnd literair weefsel. (...) Het hout blijft lang resoneren. Niet zozeer omdat dit een roman is die flink stof kan doen opwaaien - de combinatie pedofilie en het katholieke geloof laat de gemoederen zelden onberoerd - maar gewoon omdat hij goed is.  
Elsevier  

Hemeltergend mooi.  
De Groene Amsterdammer  

Brouwers demonstreert andermaal zijn ijle klasse (...) Brouwers creëert in Het hout een suspense met Hitchcockallures (...) Vingernagels verwoestende spanning (...) Het houtis een hellevaart die weken door het hoofd van de lezer spookt. Danken wij de Heer voor dit heidense meesterwerk.  
De Standaard  

Opnieuw uitmuntend gecomponeerd. (...) Het hout excelleert in groots opgezette tableaus, te ontdekken als een veelluik waarin oneindig veel details, allegorieën of parafernalia verstopt zitten.  
De Morgen  

Dat is nu de hand van de meester: behalve schitterend literair schrijft Brouwers zó knap, dat je als lezer volledig meegaat in de willoosheid van Bonaventura.  
ZIN  

Zeer beeldend, bijna filmisch geschreven.  
Nederlands Dagblad  

Brouwers vertelt zijn verhaal op magistrale wijze (...) Een verhaal waar je onmogelijk onverschillig onder kunt blijven.  
Noord Hollands Dagblad  


Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

Jeroen Brouwers maakt op magistrale wijze komaf met zijn verleden.

Jeroen Brouwers sleet zeven jaren van zijn jonge leven in een strenge katholieke kostschool. Hoewel hij naar eigen zeggen nooit misbruikt werd, was het een trauma dat hem een leven lang zou achtervolgen. In Het Hout, dat in november 2015 de Eci Literatuurprijs won, maakt hij op magistrale wijze komaf met zijn verleden. De sfeer is beklemmend, het misbruik en het sadisme loeren steeds om de hoek. Brouwers' haat voor het katholieke systeem en hun hypocrisie spatten van elke pagina. Pure kwelling moet het geweest zijn, zo'n leven op een katholieke kostschool. Alleen broeder Bonaventura doet niet mee aan het machtsmisbruik. Maar hij komt evenmin in opstand. Als je de andere kant opkijkt, ben je dan niet net zo schuldig? Een interessante vraag die Brouwers meeneemt tot aan het dramatische hoogtepunt. Het Hout is een beklijvende, magistrale roman; een verhaal op topniveau.

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • romans over het kloosterleven
  • donkere dromerigheid

Details:

Auteur(s)Jeroen Brouwers
UitgeverijAtlas Contact
ISBN9789025446062
TaalNederlands
UitvoeringHardcover
Verschijningsdatum
Afmetingen238 x 160 x 31 mm.
Gewicht626 gr.

Recent bekeken producten