Het hout

Jeroen Brouwers • Paperback

Vanaf € 9,00

Alleen tweedehands beschikbaar

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Art Rooijakkers: In een allesverslindend toneel van emoties komt de kracht van Jeroen Brouwers boven.

In een door kloosterlingen geleid jongenspensionaat vindt in de jaren vijftig van de vorige eeuw seksueel misbruik, sadisme en vernedering plaats. Broeder Bonaventura is er getuige van en zwijgt zoals iedereen. Maakt dit hem medeplichtig? 'Het hout' geeft een indringend beeld van de misdaden en de hypocrisie in de roomse kerk, die heden nog de verontwaardiging en frustratie oproepen van wie er het slachtoffer van zijn geweest.

Dit boek in de pers

Een roman als een groot, niet noodzakelijk snel, maar ijzersterk lichaam. In vorm én in inhoud. (…) Brouwers houdt je gevangen in zijn taal, die zich om je heen sluit als de dikke muren van een klooster. (…) Hier is een schrijver aan het werk die wil laten zien wie de baas is.  
NRC  

Buitengewoon, deze Brouwers. Het draait en wielt op alle niveaus vernuftig in elkaar. Op elke bladzijde van Het hout is een wonder te vinden, een vondst groot of klein, maar zo gaaf dat een buiginkje nauwelijks te onderdrukken is  
De Volkskrant  

Genadeloos, vilein en eenduidig (...) een krachtig verhaal.  
Trouw  

Onaangename thema's literair verbeelden - niet iedere schrijver kan dat. Jeroen Brouwers wel. (...) Het hout is een gelaagde aanklacht, een beladen onderwerp vertaald in een verfijnd literair weefsel. (...) Het hout blijft lang resoneren. Niet zozeer omdat dit een roman is die flink stof kan doen opwaaien - de combinatie pedofilie en het katholieke geloof laat de gemoederen zelden onberoerd - maar gewoon omdat hij goed is.  
Elsevier  

Hemeltergend mooi  
De Groene Amsterdammer  

Brouwers demonstreert andermaal zijn ijle klasse (…) Brouwers creëert in Het hout een suspense met Hitchcockallures (…) Vingernagels verwoestende spanning (…) Het houtis een hellevaart die weken door het hoofd van de lezer spookt. Danken wij de Heer voor dit heidense meesterwerk.  
De Standaard  

Het Hout’ excelleert in groots opgezette tableaus, te ontdekken als een veelluik waarin oneindig veel details, allegorieën of parafernalia verstopt zitten. Taferelen die je soms ook een schaterlach ontlokken: wanneer Jezus Christus amper een paar dagen voor Pasen bij takelwerken in de kapel van zijn kruis dondert en de broeders het noorden kwijt zijn.  
De Morgen  

Dat is nu de hand van de meester: behalve schitterend literair schrijft Brouwers zó knap, dat je als lezer volledig meegaat in de willoosheid van Bonaventura.  
ZIN  

Zeer beeldend, bijna filmisch geschreven  
Nederlands Dagblad  

Brouwers vertelt zijn verhaal op magistrale wijze (...) Een verhaal waar je onmogelijk onverschillig onder kunt blijven.  
Noord Hollands Dagblad  

Brouwers vertelt zijn verhaal op magistrale wijze (…) Een verhaal waar je onmogelijk onverschillig onder kunt blijven.  
NOORDHOLLANDS DAGBLAD  


Reviews & recensies

Een felle, wraaklustige roman over hypocrisie en machtsmisbruik binnen de katholieke kerk

‘Het Hout’ van Jeroen Brouwers is een felle, wraaklustige roman over hypocrisie en machtsmisbruik binnen de katholieke kerk. Zelf heb ik nog echte nonnen als juf gehad op mijn Brabantse kleuterschool. Rotwijven waren dat. Als linkshandige was ik niet al te handig, maar vergevingsgezindheid stond blijkbaar niet in hun Bijbel. Maandenlang moest ik aan hetzelfde werkje prutsen, terwijl mijn klasgenootjes al lang weer met iets anders bezig waren. Een slechte herinnering. Maar die valt in het niet bij de misstanden in een katholiek jongensinternaat in de jaren ’50 die Jeroen Brouwers in zijn scherpe roman ‘Het Hout’ beschrijft. Oude, vieze mannen die hun handen niet thuis kunnen houden en de weerloze jongens die aan hen zijn overgeleverd naar hartenlust afranselen of aanranden. Brouwers, zelf deels opgegroeid in een kostschool, vertelt het verhaal vanuit de ik-vorm van hoofdpersoon Fransicaner monnik Bonaventura, een relatieve buitenstaander in de kloosterorde. Dialogen ontbreken grotendeels, waardoor je als lezer soms het gevoel krijgt zelf opgesloten te zitten tussen de kloostermuren. Daar staan prachtig literair vuurwerk en taalvondsten tegenover; zinnen die niet worden afgemaakt of juist samenklonteren bijvoorbeeld.

Bekijk alle reviews van Art Rooijakkers 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • romans over het kloosterleven
  • donkere dromerigheid

Details:

Auteur(s)Jeroen Brouwers
ISBN9789025442255
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's282
Afmetingen314 x 254 x 27 mm.
Gewicht450 gr.  

Recent bekeken producten