Het digitale proletariaat

Hans Schnitzler • Paperback

€ 16,90

Tijdelijk niet voorradig We wachten op nieuwe voorraad van onze leverancier, er is nog geen precieze leverdatum bekend.

Reserveer

Het digitale proletariaat is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

De digitale revolutie brengt een eigentijds proletariaat voort. Fabrieksarbeiders zijn vervangen door informatieverwerkers, grootindustriëlen door grootdatabezitters, machines door megaservers. De industrialisering van de arbeid heeft plaatsgemaakt voor de industrialisering van de geest, lichamelijke uitputting voor geestelijke uitputting, milieuvervuiling voor mentale vervuiling.

In Het digitale proletariaat wordt de ontstaansgeschiedenis van een eigentijdse klasse geschetst. De digitale proletariër is een mens van wie het hele bewustzijn - zijn aandacht, emoties en vriendschappen, zijn ideeën en fantasieën - tot koopwaar is gereduceerd.

Schnitzler maakt inzichtelijk dat de mens zowel zijn handelingsbekwaamheid als zijn levenskennis dreigt te verliezen. Totale proletarisering is het resultaat. De bijtende kritiek van de auteur op de digitale cultuur noopt tot bezinning.

Dit boek in de pers

Schnitzler is van huis uit filosoof en dat is te merken in zijn marxistisch angehauchte analyse van de gevolgen van de digitale revolutie. Op heldere wijze haalt hij veelvuldig oude en hedendaagse filosofen als Marcuse, Kant, Marx en Sloterdijk aan.  
NRC  

Filosoof Hans Schnitzler kan zich in mooie bewoordingen over opwinden over het feit dat de consument onbezoldigd medewerker is geworden.  
De Volkskrant  

Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • boeken over digitalisering
  • diepgaande essays

Details:

Auteur(s)Hans Schnitzler
UitgeverijBezige Bij, De
ISBN9789023483366
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's128
Verschijningsdatum
Afmetingen200 x 118 x 15 mm.
Gewicht200 gr.  

Recent bekeken producten