De glazen stolp

Sylvia Plath • Hardcover

€ 24,90

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Gratis verzending

Bestellen

De glazen stolp is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

De glazen stolp volgt de ondergang van de getalenteerde Esther Greenwood in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Wanneer Esther na haar studie stage gaat lopen bij een populair vrouwentijdschrift in New York, wordt ze voor het eerst met de wereld buiten de schoolbanken geconfronteerd. Ze hoopt op een vervolg van haar academische carrière, maar wordt afgewezen en trekt weer bij haar moeder in. Daar verzinkt ze, op zoek naar haar identiteit, steeds verder in een depressie, totdat opname in een psychiatrische kliniek de enige uitweg lijkt. De glazen stolp is een pijnlijk verslag van een ambitieuze jonge vrouw die niet serieus genomen wordt door de maatschappij. Plath trekt de lezer meesterlijk mee in Esthers waanzin, waardoor die niet alleen levensecht, maar ook geloofwaardig is. Ze slaagt erin in de diepste krochten van de menselijke ziel te kruipen. Door deze buitengewone prestatie is De glazen stolp (The Bell Jar) een Amerikaanse klassieker geworden.

Dit boek in de pers

Sylvia Plath beneemt een halve eeuw later nog altijd de adem. De glazen stolp is als een ijzige schreeuw in een klankkast bedenkt met vilt. Het is niet de bedoeling dat we die schreeuw goed horen, en juist daarom blijft het boek fascineren  
De Morgen  

Sylvia Plath is als dichter een icoon. Vlak voor ze zelfmoord pleegde, in 1963, verscheen haar enige roman, De glazen stolp. En ook die is van iconische waarde. (...) Esthers drama en haar ontkenning ervan maakt haar tot een onvergetelijk personage uit de wereldliteratuur.  
Het Financieele Dagblad  

Een mooie roman, net zo bitter en meedogenloos als haar laatste gedichten - het soort boek dat Salingers Franny over zichzelf had kunnen schrijven, maar dan tien jaar later, als ze die jaren in de hel zou hebben doorgebracht.  
The New York Times  

Deze roman is meer dan de link met haar schepper. Op verstikkende wijze weet Plath weer te geven hoe alleen je bent als je de wereld om je heen niet meer kunt begrijpen, als je vast komt te zitten onder een glazen stolp en hapt naar adem. Je wilt het niet weten.  
Opzij  

Soms grappig, dan weer schrijnend, grof, vurig en ongedwongen. De opvallendste eigenschap is de verbluffende directheid, zoals een serie foto's genomen in de middag.  
TIME  

Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • romans over zelfmoord
  • psychiatrische romans

Details:

Auteur(s)Sylvia Plath
UitgeverijBezige Bij, De
Vertaler(s)René Kurpershoek
ISBN9789023482642
TaalNederlands
UitvoeringHardcover
Aantal pagina's288
Verschijningsdatum
Afmetingen218 x 134 x 29 mm.
Gewicht420 gr.

Recent bekeken producten