Gevaarlijk drukwerk

Hans Renders • Hardcover

€ 34,90

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Gratis verzending

Bestellen

Gevaarlijk drukwerk is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Met totaal ruim zeventig titels was De Bezige Bij tijdens de oorlog de grootste Nederlandse uitgeverij van clandestien drukwerk. Zestig jaar na de eerste publicatie van de uitgeverij zijn de tientallen rijmprenten en andere uitgaven nu in facsimile herdrukt, vaak voor het eerst sinds de bezetting.

Het fonds van De Bezige Bij tijdens de bezetting is zeer divers: oud-Hollandse spreuken op mooi geschept papier, politieke gedichten op zurige oorlogsvellen, mooi gebonden linnen boeken en politiek satirische cartoons op prentbriefkaarten, werk van vertaalde buitenlandse auteurs en debuterende Nederlandse dichters. Kalenders getooid met een foto van de koningin en natuurlijk de beroemde Moffenspiegel, de bundeling van cartoons van de hand van Karel Links.

Sommige van deze boeken en rijmprenten zouden na de bevrijding tot politieke controverses leiden. De rede van Koningin Wilhelmina en de bekende proclamatie van de koningin uit 1942, maar ook literaire teksten met een politieke lading die tijdens de bezetting zowel moreel als financieel het verzet steunden, leidden tot discussie in de literaire en politieke wereld. Gevaarlijk drukwerk werpt een nieuw licht op de verhouding tussen literatuur en politiek in de donkere oorlogsdagen en is een uniek eerbetoon aan de drukkers, zetters en uitgevers die in die dagen hun leven waagden voor de vrijheid.

Details:

Auteur(s)Hans Renders
UitgeverijBezige Bij, De
ISBN9789023414308
TaalNederlands
UitvoeringHardcover
Aantal pagina's256
Verschijningsdatum
Afmetingen248 x 194 x 31 mm.
Gewicht1053 gr.  

Recent bekeken producten