Gedichten

Yahya Hassan • Paperback

€ 15,00

2 - 3 Werkdagen

Bestellen

Gedichten is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Yahya Hassans debuut is zijn levensverhaal in gedichten: een aangrijpend coming-of-ageverhaal van een jonge Palestijnse immigrantenzoon, die teleurgesteld en boos is omdat hij zich in de steek gelaten voelt door zijn ouders. In directe bewoordingen beschrijft hij hoe zijn vader hem mishandelt en zijn moeder haar hoofd afwendt, en hoe hij zijn jongere broers en zussen probeert te beschermen tegen het geweld van zijn vader.

Hassans autobiografische dichtbundel is een aanklacht tegen zijn ouders, maar ook tegen moslimimmigranten in het algemeen, die volgens hem met de Koran in de hand alles doen wat de Koran verbiedt. Met een virtuoos gevoel voor ritme en klank, rauwe en pure woorden, prachtige taalvondsten en scherpe observaties brengt Hassan een intens verhaal, dat compassie en verontwaardiging oproept en tegelijk belangrijke maatschappelijke problemen aansnijdt.

Dit boek in de pers

Ik hou van Yahya Hassan! (...) Het joch heeft een oog voor detail dat mij ademloos laat. Het borrelt van de taalvondsten en het schetst in onsentimentele taal een gruwelijk beeld van een jong mens dat vermorzeld wordt door een rigide cultuur en religie.  
NRC  

Zijn debuutbundel is met recht een sensatie te noemen. De heftige taal, extreme situaties en uitgesproken opvattingen grijpen de lezer bij de lurven (...) Grote gevoelens, wrange humor en ontroerende details.  
De Volkskrant  

Hassan geeft het publiek een klap in het gezicht met zijn harde waarheid. (...) Het is harde, directe poëzie.  
Het Parool  

Yayha Hassans poëzie komt aan als een mokerslag. Een felle bundel over een ontspoorde immigrantenjongen; over zichzelf. In taal als een staalhard pantser.  
Trouw  

Een woest, autobiografisch document. (...) Een afrekening met een gewelddadige periode en met de conservatieve islamitische thuiscultuur.  
De Groene Amsterdammer  

Hassans stem is belangwekkend. De blokletters hameren de zinnen op de pagina, de mokerslagen die hij vers na vers toedient, lezen als een mitrailleur: automatisch, vlot en zonder haperen. Gedichten is rauw. Hassan fileert kwaad maar koelbloedig zijn jeugd en duwt ons met onze neus in het bloed. Terecht. Zijn stem is een debat waard.  
De Standaard  

Wat een dichter!  
Frankfurter Allgemeine Zeitung  

Details:

Auteur(s)Yahya Hassan
UitgeverijBezige Bij, De
Vertaler(s)Lammie Post-Oostenbrink
ISBN9789023485957
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's176
Verschijningsdatum
Afmetingen200 x 151 x 15 mm.
Gewicht251 gr.

Recent bekeken producten