Exit Geest

Philip Roth • Paperback

€ 12,50

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Bestellen

Exit Geest is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Zoals Rip Van Winkle naar zijn geboortestad terugkeerde en ontdekte dat alles daar veranderd was, zo keert de schrijver Nathan Zuckerman na elf jaar afwezigheid terug naar New York. Eenzaam op zijn berg in New England heeft Zuckerman alleen maar geschreven: geen stemmen, geen media, geen terreurdreiging, geen vrouwen, geen nieuws, niets anders aan zijn hoofd dan zijn werk en het klimmen der jaren.

Terwijl hij als een geest uit het verleden door Manhattan waart, heeft hij al snel drie ontmoetingen die van zijn zorgvuldig gekoesterde isolement weinig heel laten. Ten eerste is er het jonge echtpaar met wie hij in een onbewaakt ogenblik een woningruil overeenkomt. Zij willen in zijn buitenhuis het Manhattan van na elf september ontvluchten en hij keert terug naar het leven in de stad. Vanaf hun eerste ontmoeting wil Zuckerman ook niets liever dan zijn isolement verruilen voor de erotische uitdaging van de jonge vrouw, Jamie, wier aantrekkingskracht weer alles in hem wakker maakt waarvan hij afscheid dacht te hebben genomen: intimiteit, het opwindende spel van hart en lichaam.

Daarna ontmoet hij een personage uit Zuckermans jeugd, Amy Bellette, vriendin en muze van Zuckermans eerste literaire held, E.I. Lonoff. De eens zo onweerstaanbare Amy is nu een oude, door ziekte gesloopte vrouw, die waakt over de nagedachtenis van die onaantastbaar integere Amerikaanse romancier die Nathan de eenzame weg naar het schrijversberoep heeft gewezen. De derde ontmoeting is met Lonoffs biograaf in spe, een jonge literaire speurhond die vrijwel geen middel schuwt om Lonoffs `grote geheim te ontrafelen. Ondanks zijn wens en vaste voornemen zich voortaan verre te houden van liefde, rouw, begeerte en antipathieën, begeeft Zuckerman zich in een innerlijk drama vol opwindende, pikante mogelijkheden.

Dit boek in de pers

Een sleutelwerk in zijn oeuvre (...) Het is een roman waarin de hoofdlijnen van Roths schrijverschap elkaar ontmoeten en versterken. Het is vooral een bevlogen roman over de aftakeling van onze cultuur, een boek dat het verdient om de toon en de inhoud van het literaire gesprek nog lang te bepalen.  
NRC  

De versluierde tegenstellingen verlenen Exit Geest zijn vaart en aantrekkingskracht...Woede in een superieure stijl, terloops en aanvallig, meeslepend en humaan...Een meeslepende tijdkritiek en een aanklacht tegen de ontluistering.  
De Volkskrant  

Doortrapte dosering wekt spanning op en houdt de lezer scherp...Een fantasierijk pleidooi, ingebed in vele lagen fictie... Roth jongleert met waan en werkelijkheid en met lust en nuchter leven.  
De Groene Amsterdammer  

Een rijk geschakeerd verhaal... Een passende afsluiting van een reeks magistrale romans.  
Het Financieele Dagblad  

Details:

Auteur(s)Philip Roth
UitgeverijBezige Bij, De
Vertaler(s)Ko Kooman
ISBN9789023436386
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's285
Verschijningsdatum
Afmetingen215 x 136 x 26 mm.
Gewicht402 gr.

Recent bekeken producten