Dit is mijn hof

Chris de Stoop • Hardcover

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€15,92

Overal elders € 19,90

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Bestellen

Dit is mijn hof is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

De Hedwigepolder, de beroemdste polder van de lage landen, schrijlings op de Zeeuws-Vlaamse grens, moet en zal onder water worden gezet. Deze polder is symbool geworden voor het oude boerenland dat moet wijken voor nieuwe natuurgebieden. Dit raakt de bevolking diep in de ziel.

Schrijver Chris de Stoop, boerenzoon uit de streek, keert terug naar de ouderlijke hoeve, die van de ene op de andere dag leeg is komen te staan. Terwijl hij de boerderij bestiert, ziet hij hoe het landschap om zich heen verandert. Hij is zo iemand die nog in vervoering kan raken van een mooi gevormde koe. Hij kan nog lyrisch worden over een versgeploegde akker. De auteur ziet om naar het boerenleven dat het land maakte tot wat het was, duizend jaar lang. En hij kijkt met verbijstering naar het geradbraakte land dat het geworden is.

Dit is mijn hof is een aangrijpend, persoonlijk relaas over het ellendige verdwijnen van de boeren, iets wat zich nu overal in Europa voordoet, maar nergens zo schrijnend als hier.

Uit 'Dit is mijn hof':
Alle vee is nu van de wei en alleen de bulldozer blijft buiten achter in de regen, die gaandeweg overgaat in natte sneeuw.
Binnen is het behaaglijk tussen de dampende koeienlijven.
Maar we praten niet zoals vroeger met voldoening na over de hele operatie, we rakelen niet eindeloos op hoe hachelijk het wel was en hoe wild ze waren en hoeveel geluk we hadden dat we de beesten weer in de stal kregen, nee.
‘Het boeren is bijna afgelopen,’ zegt mijn broer voor de zoveelste keer, met op zijn gezicht een mengsel van schrik en wrok. ‘Ze willen ons weg.’
‘Nog lang niet,’ zeg ik. We zwijgen en kijken de stal rond, waarin het verval stilaan merkbaar wordt in de kromme buizen en roestige drinkbakken.
De koeien zijn al gaan liggen, dicht bij elkaar, met hun zware koppen op elkaars buik. Ze kijken met glanzende ogen naar ons terug. Hun adem is zichtbaar als wolken stoom. De jonge vaarzen zitten nog vol onrust. Soms kunnen ze het niet houden van de schurft en schuren ze zich tegen de muren. Soms krommen ze hun rug en steken ze hun staart omhoog om pletsend te
pissen en te schijten. Het spat tot op ons gezicht.
‘Brave beesten,’ zeg ik verkrampt, om hem te paaien. ‘Een mooi, gesloten en gezond zoogkoeienbedrijf, wat wil een boer nog meer?’ ‘Ze hebben de schijterij,’ zegt hij. ‘En de boerderij draait niet meer.’

Over eerder werk van Chris de Stoop:
‘Literaire haute-couture. Grensverleggende faction.’
– de standaard

‘Een indrukwekkend boek. Vrede zij met u, zuster leest zo vlot dat je gemakkelijk zou vergeten dat het non-fictie is, en geen roman.’ – nrc handelsblad

Dit boek in de pers

Een onthutstend, belangrijk, deemoedig boek. Misschien wel zijn strafste boek.  
David van Reybrouck  

Een modern j’accuse ... De Stoop evoceert magistraal de weemoedige verten van de verdwijnende polders, de pijn van de landbouwers, de ongelijke strijd tegen de haven en de natuurbeweging.  
Gazet van Antwerpen  

De Stoop noteert de ongevoelige wijze waarop de boeren worden verdreven. Hij bezit de gift van het goede schrijven en daarom gaat het over vaarzen die pletsend pissen en schijten, over achterkwartier, pekelkuip, drijfmest, mestvloed en hakselmaïs. Mooie woorden die botsen op het ambtelijke ammoniakemissie en stikstofdepositie.  
Vrij Nederland  

Het is een mooi aangrijpend boek  
De Volkskrant  


Reviews & recensies

Boek van de maand September van De Wereld Draait Door.

Chris de Stoop vertelt verhalen van kleine mensen, meegsleurd in grote gebeurtenissen. Mensenhandel, moslimstrijders, gedwongen prostitutie, genocide … telkens weet hij het grote thema tastbaar nabij te brengen aande hand van een persoonlijk en individueel verhaal. 'Dit is mijn hof' is wel een zeer persoonlijk verhaal. De auteur, zelf boerensoon, ziet zijn broer er onder door gaan, slachtoffer worden van 'het grotere belang' . De haven van Antwerpen gaat uitbreiden. Europa eist dat het verlies aan natuurgebied gecompenseerd wordt. België en Nederland bereiken een moeizaam akkoord over de Hedwigepolder. Boerenland wordt natuurgebied. Einde verhaal. Maar niet voor de boeren die vaak al generaties lang in die polder hun bedrijf uitoefenen. Zij worden vermalen in de grote machinerie die boven hun hoofden draait. Ze zijn te klein en te weinig talrijk om gehoord te worden. Die ontheemding en machteloosheid leidt tot drama. Het debat over natuurbehoud versus agro-industrie is één ding. Het persoonlijk drama van verlies en rouw stelt het grote gelijkhebben in een ander perspectief. Zoals alle boeken van Chris de Stoop stemt 'dit is mijn hof' opnieuw tot lang en diep nadenken.

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • persoonlijke verhalen over het platteland
  • literair waargebeurd werk

Details:

Auteur(s)Chris de Stoop
UitgeverijBezige Bij, De
ISBN9789023493211
TaalNederlands
UitvoeringHardcover
Aantal pagina's240
Verschijningsdatum
Afmetingen221 x 141 x 30 mm.
Gewicht457 gr.  

Recent bekeken producten