De ziekte van Europa

Guy Verhofstadt • Paperback

Vanaf € 16,35

Alleen tweedehands beschikbaar

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

De ziekte van Europa is het genadeloze relaas over een eens zo ambitieus Europees project dat aftakelde tot een institutionele modderpoel. Europa waant zichzelf nog steeds het morele centrum van de wereld terwijl we een buitenlandbeleid voeren dat uitblinkt in lafheid, de Middellandse Zee uitgroeit tot een migrantenkerkof en we er maar niet in slagen de economische crisis te overwinnen.
De wereld kijkt ons meewarig aan: ‘Europa, dat is kleingeestigheid in 28 verschillende schakeringen,’ schamperde The New York Times.
Guy Verhofstadt ziet een oplossing in een grote sprong voorwaarts in de Europese integratie.
Die hoeft niet te resulteren in de creatie van een superstaat, maar wel in een efficiënter en democratischer Europa. Hij grijpt terug op de wijze woorden van de ‘founding fathers’: hij diept de vergeten Europese grondwet van 1952 op en geeft haar een opknapbeurt.

Reviews & recensies

Interessant pro-europees verhaal van onze ex-premier, waarin hij een nietsontziende diagnose maakt van wat er allemaal mis is in de Europese Unie, maar ook oplossingen aandraagt.

Ex-premier van België en Europarlementariër Guy Verhofstadt blijft onvermoeibaar strijden voor diepgaande integratie in Europa. Met zijn nieuwe boek roeit hij verder tegen de politieke stroom in. Nog steeds gelooft Verhofstadt in de haalbaarheid van een Europese federatie, die zorgt voor een nieuwe supranationale soevereiniteit in Europa. Als je de inhoudsopgave bekijkt zou je het niet zeggen. Zomaar wat hoofdstuktitels: De dwerg Europa, Het massagraf van de Middellandse Zee, De aftakeling van de Europese industrie. Inderdaad Europa is doodziek. Hoe wordt zij weer beter? Het ene kamp zegt: er is te veel Europa, de regelzucht vanuit Brussel is te groot. Het ander kamp zegt dat er juist te veel nationale belangen zijn die een goed functioneren van de EU belemmeren. Verhofstadt verdedigt de laatste stelling met vele voorbeelden.

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • boeken over Europese politiek
  • uitdagende non-fictieverhalen

Details:

Auteur(s)Guy Verhofstadt
ISBN9789023495888
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Afmetingen314 x 254 x 27 mm.
Gewicht450 gr.

Recent bekeken producten