De orde in het bestuursrecht

L.M. Koenraad • Paperback

€ 37,95

3 - 5 Werkdagen

Gratis verzending

Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

De Nederlandse orde van advocaten en de plaatselijke orden van advocaten dragen verantwoordelijkheid voor de behartiging van een algemeen belang, namelijk het naar behoren functioneren van de advocatuur. De overheid vindt dit belang zo groot, dat zij hierover regels heeft neergelegd in een speciale wet: de Advocatenwet. Aldus heeft de zorg voor het functioneren van de advocatuur een publiekrechtelijk karakter gekregen. Daarom zijn de algemene raad, de raden voor de orden en de dekens bestuursorganen die zich moeten houden aan de regels van de Algemene wet bestuursrecht.

Gelet hierop wordt elementaire kennis van het bestuursrecht belangrijk voor elke advocaat die om wat voor reden dan ook te maken krijgt met een orgaan van een orde van advocaten. Want niet alleen leden van deze organen behoren te weten op welke wijze een besluit ingevolge de Advocatenwet moet worden voorbereid, en hoe het zit met rechtsbescherming tegen zo'n besluit.
Ook een advocaat die wil dat 'zijn' raad voor de orde of 'zijn' deken een besluit neemt - of juist herroept - heeft behoefte aan inzicht in het systeem van de Algemene wet bestuursrecht. Denk hierbij onder meer aan het verzoek van een stagiair om vrijstelling van de plicht om bij zijn patroon kantoor te houden, het besluit om de stage tussentijds te beëindigen en een bestuurlijke boete van een deken wegens een (vermeende) overtreding van verplichtingen krachtens de Advocatenwet.

Dit boek beschrijft systematisch en overzichtelijk de stappen om te komen tot een rechtmatig besluit op grond van de Advocatenwet, met veel voorbeelden die aan de dagelijkse praktijk van de orden van advocaten zijn ontleend. Zo is elke advocaat, ook zonder actuele kennis van het bestuursrecht, in staat om snel en adequaat zijn rechtspositie ten opzichte van de algemene raad, de raden voor de orden en de dekens te bepalen. Daarom mag dit boek in geen enkel advocatenkantoor ontbreken.

Details:

Auteur(s)L.M. Koenraad
UitgeverijSdu Uitgevers
ISBN9789012396837
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's164
Verschijningsdatum
Afmetingen242 x 160 x 10 mm.
Gewicht278 gr.  

Recent bekeken producten