De ochtendgave

A.F.Th. van der Heijden • Paperback

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€15,12

Overal elders € 18,90

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Bestellen

De ochtendgave is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Het is 9 juli 1672. Op de dag dat de troepen van Lodewijk xiv Nijmegen belegeren, verdwijnt de jonge bruid van Caspar Sonmans. Zes jaar later, op de dag dat de Vrede van Nijmegen wordt getekend, vindt hij haar terug in de tijdelijke Franse ambassade, waar zij als maîtresse van markies Caloyanni spioneerde voor de Hollandse Staten-Generaal. Zij wil, nu de vrede een feit is, zo snel mogelijk de ambassade ontvluchten. Maar of de bedrogen Caloyanni dit over zijn kant zal laten gaan?

Dit boek in de pers

In zijn nieuwe, historische roman De ochtendgave weet A.F.Th, van der Heijden het zeventiende- en achttiende-eeuwse verleden welsprekend op te roepen.  
NRC  

We zitten helemaal in het universum van Van der Heijden, bij wie de plastiek weer uiterst fysiek is, en die altijd een aandachtig oog en een fluwelen formule paraat heeft voor de vuilste details.  
De Volkskrant  

De historische roman wordt een historische thriller. (...) Van Der Heijden ontroert ook, tussen al het spektakel door.  
Het Parool  

Van der Heijden hanteert zijn pen zwierig als een ganzenveer, en is sterk in rijke observaties.  
Elsevier  

Een zinderend historisch tableau.  
De Standaard  

De ochtendgave is een pageturner vol pittige verwikkelingen.  
De Morgen  

Een compacte, strak geschreven roman met ingenieus plot rond de Vrede van Nijmegen. Top!  
ZIN  

Van der Heijden speelt een intrigerend spel rond spionage en contraspionage, verraad en trouw en de indringende vraag wat in naam van de goede zaak wel of niet geoorloofd is.  
Haarlems Dagblad  

De Ochtendgave, de roman rond de Vrede van Nijmegen die deze dinsdag uitkomt, is de eerste historische roman van A.F.Th. van der Heijden. Toch is het een echte A.F.Th., met een ingenieus plot over een driehoeksverhouding tegen de achtergrond van enkele ingrijpende gebeurtenissen.  
De Gelderlander  

Er zijn spannende wendingen en cliffhangers. De talloze historische details heeft Van Der Heijden met zichtbaar plezier neergepend.  
Het Nieuwsblad  

Een historische roman mag in Van der Heijdens oeuvre gerust in de herhaling  
Nederlands Dagblad  

Van der Heijden, wiens monumentale cyclus De tandeloze tijd onvergetelijk is, bewijst in De ochtendgave eens te meer hoe meesterlijk hij een verhaal kan vertellen.  
De Tijd  


Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

Een spannende pageturner waarvan elke bladzijde traag gelezen moet worden.

Het was de eerste keer dat A.F.Th. zich aan een historische roman waagde. Hij schreef De Ochtengave in opdracht van de gemeente Nijmegen. A.F.Th. begon eraan in 2009, maar de dood van zijn zoon Tonio weerhield hem ervan om het verhaal af te maken. Eerst moest de magistrale rouwroman Tonio geschreven worden, en pas daarna was er weer plek in zijn hoofd om zich toe te leggen op het verhaal van de verdwenen bruid van Caspar Sonmans. Het verhaal plaatst je meteen midden in de geschiedenis. De details, de sfeer, de personages... alles klopt. Je voelt dat A.F.Th. uitermate gefascineerd was door het verhaal en dat hij zijn research zeer grondig heeft gedaan. Het resultaat is een spannende pageturner waarvan elke bladzijde traag moet gelezen worden omdat de taal zo afgemeten en mooi is. Een roman met thriller-allures zijn we niet gewend van A.F.Th., maar ook dat genre zet hij moeiteloos naar zijn hand.

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • romans over de geschiedenis van Nederland
  • poëtisch taalgebruik

Details:

Auteur(s)A.F.Th. van der Heijden
UitgeverijBezige Bij, De
ISBN9789023457763
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's256
Verschijningsdatum
Afmetingen215 x 136 x 26 mm.
Gewicht387 gr.  

Recent bekeken producten